HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Aanpak scheefhuren opnieuw onzekerAanpak scheefhuren opnieuw onzeker
Donderdag 7 maart 2013 om 00:00 uur

Aanpak scheefhuren opnieuw onzeker

Laurens Berentsen

Den Haag

Stef Blok is de derde minister van Wonen in drie opeenvolgende ­jaren die in tijdnood raakt bij de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Nu de Eerste Kamer de behandeling van de wet tegen het zogeheten scheefhuren heeft uitgesteld, is het onzeker of woningcorporaties tijdig kunnen beschikken over inkomensgegevens van huurders die eigenlijk te veel verdienen voor een huis in de sociale huursector.

De senaat besloot dinsdag de wetsbehandeling een week door te schuiven. Eerder had VVD-­minister Blok aangedrongen op spoed, zodat de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli kan worden ingevoerd. Toen gold 1 maart als deadline om de wet in het Staatsblad te krijgen.

Woningcorporaties moeten huurders vóór 1 mei laten weten hoeveel de huur vanaf 1 juli stijgt. Om de verhoging te laten afhangen van het inkomen, moeten zij per huishouden het inkomen opvragen bij de Belastingdienst — die zegt daarvoor klaar te zijn.

Een woordvoerder van Blok zegt dat de minister ervan uitgaat dat de wet bijtijds de Eerste Kamer passeert. De intentie is de inkomensafhankelijkheid van de huurstijging dit jaar te laten ingaan, zegt zij.

Volgens de brancheorganisatie van woningbouwcorporaties Aedes vergt iedere dag vertraging extra inspanning van de corporaties om de wet te kunnen toepassen en gaat tijdverlies ten koste van de zorgvuldigheid van de invoering.

De Eerste Kamer heeft de behandeling doorgeschoven naar 12 maart. Sommige partijen zijn ontevreden over de schriftelijke beantwoording van Kamervragen door de minister. Andere partijen willen extra tijd om het wetsvoorstel te kunnen bestuderen in de context van het woonakkoord dat Blok met D66, ChristenUnie en SGP sloot. Met dit akkoord hoopt Blok zich te verzekeren van een meerderheid in de senaat.

In 2011 slaagde toenmalig ­minister Piet Hein Donner er niet in de wet volgens planning te laten ingaan. Vorig jaar beet zijn opvolger Liesbeth Spies in het stof.

De intentie van het kabinet is om de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli te laten ingaan

«  Nieuws overzicht..