HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Aanpassingen inkomensafhankelijke huurverhoging voldoende voor KamerAanpassingen inkomensafhankelijke huurverhoging voldoende voor Kamer
Dinsdag 14 januari 2014 om 10:00 uur

Aanpassingen inkomensafhankelijke huurverhoging voldoende voor Kamer

De tweede Kamer heeft in een kort debat met minister Blok zijn instemming betuigd met de aanpassingen die door minister Blok zijn doorgevoerd in de uitvoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Blok liet duidelijk doorschemeren dat de aanpassingen in de inkomensafhankelijke huurverhoging voor hem niet hadden gehoeven, maar op aandringen van het CBP en de Ombudsman toch waren ingevoerd. Hierdoor wordt de Belastingdienst voortaan beperkt in de hoeveelheid gegevens die zij mag verzamelen voor het verstrekken van inkomensverklaringen van huurders.

/pages/acties/images/Gluurverhoging_200x200.jpgAlle huurders worden voortaan via een brief ervan op de hoogte gebracht dat hun gegevens zijn opgevraagd. Op verzoek van de PvdA komt in die brief een uitleg over het verstrekken van de gegevens te staan. Alleen huurders waarvan de verhuurder zich heeft aangemeld mogen in het bestand voorkomen.

Vooral PvdA-woordvoerder Jacques Monasch toonde zich tevreden over het feit dat Blok zich de kritiek van de Ombudsman en het College Bescherming Persoonsgegevens ter harte had genomen. Paulus Jansen van de SP wilde vooral weten of de minister verwachtte dat het CBP de aanpassingen voldoende zou vinden, maar daar ging Blok niet op in. SP en 50PLUS vroegen beide om aandacht voor de gevolgen van huurverhogingen. Een toename van de armoede onder huurders zou kunnen leiden tot een groter aantal huisuitzettingen. Blok beloofde de Kamer hier regelmatig van op de hoogte te houden.

Opvallend in dit debat was dat maar vier partijen aanwezig waren. Vooral de afwezigheid van zelfverklaard privacy-kampioen D66 was opvallend.

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..