HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Advies van Europese Commissie slaat deels de plank misAdvies van Europese Commissie slaat deels de plank mis
Donderdag 31 mei 2012 om 00:00 uur

Advies van Europese Commissie slaat deels de plank mis

De Europese Commissie heeft een (niet vrijblijvende) visie op de Nederlandse economie gegeven, waarin ook de woningmarkt wordt behandeld. Hoofdlijnen: De hypotheekrenteaftrek moet volledig worden afgebouwd en de huren moeten marktconform en inkomensafhankelijk worden. Met betrekking tot inkomenshuren slaat de Commissie de plank mis.

De landenspecifieke aanbevelingen bij monde van Eurocommissaris Begrotingszaken Olli Rehn, zijn een nieuw Brussels middel om te voorkomen dat lidstaten financieel ontsporen. In juni moeten de regeringsleiders de aanbevelingen goedkeuren. Als een lidstaat de aanbevelingen vervolgens niet uitvoert, kan de Commissie met sancties komen.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/vlaggenvoorparlementsgebouw.jpgVoor de Nederlandse woningmarkt waarschuwt Eurocommissaris Rehn voor de hoge huizenprijzen die mede het gevolg zijn van de hypotheekrenteaftrek. Om het ineenstorten van de woningmarkt zoals in Spanje en Ierland is gebeurd te voorkomen, adviseert de Commissie de hypotheekrenteaftrek geleidelijk te beëindigen. In het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie wordt alleen de aftrek afgeschaft van nieuwe, aflossingsvrije hypotheken.

Scheefwonen

Verder wil de Commissie dat huurprijzen inkomensafhankelijk worden, dus dat huurders een huur gaan betalen die in lijn ligt met hun inkomen. Dat zou volgens de Commissie het 'scheefwonen' tegengaan.

Reactie Woonbond

Wat betreft de hypotheekrenteaftrek en de marktconformiteit van huren zegt de Commissie vrijwel hetzelfde als het woonakkoord Wonen 4.0 van de Woonbond, Aedes, de VEH en NVM. Wat dat betreft moeten de aanbevelingen vanuit Brussel een stimulans zijn voor de politiek om Wonen 4.0 te omarmen.

Inkomenshuren

Maar met betrekking tot inkomenshuren en het scheefwonen, slaat de Commissie de plank mis. Wonen 4.0 biedt betere aanknopingspunten om goedkope woningen weer voor de laagste inkomens toegankelijk te maken. Bovendien rijst de vraag waarom in Nederland de aanbeveling wordt gedaan om huren inkomensafhankelijk te maken en in andere landen niet? Op de achtergrond van die discussie speelt mee dat de ‘Brusselse’ inkomensgrens voor sociale huurwoningen (nu op € 34.085,-) ook alleen in Nederland geldt en niet in andere lidstaten.

Bron: de Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..