HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Aedes: Schuldenprobleem vraagt ook om ander overheidsbeleidAedes: Schuldenprobleem vraagt ook om ander overheidsbeleid
Dinsdag 12 april 2016 om 10:00 uur

Woningcorporaties willen huurders niet uitzetten, maar huisvesten. Corporaties doen er daarom alles aan om huisuitzettingen door huurachterstand te voorkomen, ook als er sprake is van schulden. Met huisbezoeken of telefonisch contact pakken ze problemen van huurders in een vroeg stadium aan. Ook werken ze intensief samen met gemeenten, wijkteams, schuldhulpverlening en welzijn. Een goede aanpak van het schuldenprobleem vraagt volgens Aedes echter ook om veranderingen van het overheidsbeleid.

Overheid als schuldeiser 
De maatregelen van corporaties zijn succesvol. In 2015 daalde het aantal huisuitzettingen voor het tweede jaar op rij. Toch kunnen corporaties huisuitzettingen niet altijd voorkomen. Een huisuitzetting is bijna altijd het gevolg van schulden bij verschillende partijen, waaronder de overheid. De schulden aan de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gaan daarbij voor. Daardoor houden huurders soms geen geld meer over om de huur te betalen. In de recente Rijksincassovisie erkent de overheid dit langs elkaar heen werken. Dat is een stap in de goede richting, maar volgens Aedes niet voldoende. De verschillende overheidsdiensten houden nog steeds hun bijzondere bevoegdheden als schuldeiser.

Ook wachttijden voor uitkeringen of toeslagen leiden tot schulden. Aedes ziet daarom ook een belangrijke rol voor de landelijke overheid en gemeenten bij het voorkomen van huisuitzettingen. Naast het verkorten van de wachttijden zou een overbruggingskrediet kunnen helpen.

Budgetbeheer 
Verder pleit Aedes voor verplicht budgetbeheer bij de groep huurders die bij herhaling heeft laten zien zelf niet tot goed financieel beheer in staat te zijn. Corporaties mogen met de komst van de nieuwe Woningwet geen diensten van derden inhuren voor bijvoorbeeld budgetbeheer, het geven van een budgetcursus of hulp bij de thuisadministratie. De Autoriteit woningcorporaties beschouwt deze activiteiten als ‘sponsoring’. Het corporatiepersoneel is echter niet opgeleid om dit soort taken uit te voeren. Aedes pleit er daarom voor dat corporaties hiervoor andere partijen kan inschakelen.

Praktische documentatie

Bron: Aedes

«  Nieuws overzicht..