HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Afgelopen zomer laagste huurstijging sinds 2010Afgelopen zomer laagste huurstijging sinds 2010
Donderdag 7 september 2017 om 11:00 uur

In juli van dit jaar lagen de huurprijzen 1,6 procent hoger vergeleken met dezelfde maand in 2016. Dit is de laagste huurstijging sinds 2010.

 

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Vooral de huurstijging voor sociale huurwoningen was met 1,1 procent relatief laag. Vorig jaar stegen de huren van deze woningen nog met 1,6 procent. Over het hele kalenderjaar 2017 mogen de huurinkomsten van corporaties met maximaal 1,3 procent toenemen.

Bij de overige verhuurders van gereguleerde huurwoningen stegen de huren met 2,5 procent. Vorig jaar lag dit cijfer op 2,3 procent. De helft van de huren steeg met 2,8 procent. Dit is de maximale huurverhoging voor de laagste inkomensgroep. De huurprijzen van duurdere woningen in de vrije sector stegen met 2,3 procent.

Consumentenprijzen

Sinds juli 2012 is de gemiddelde woninghuur met 16 procent gestegen. Dit is veel harder gestegen dan de consumentenprijzen. Deze stegen van 2012 tot en met 2016 met bijna 7 procent.

Belangrijke oorzaak hiervan is dat de maximale huurstijging sinds 2013 wordt berekend op basis van de consumentenprijzen met een inkomensafhankelijke opslag.

Amsterdam

In Amsterdam zijn de huren het meest gestegen, dit jaar met 2,5 procent. Dit komt voor een belangrijk deel door hogere huren bij bewonerswisseling. Zonder bewonerswisseling stegen de huren in Amsterdam met 1,5 procent.

Net als voorgaande jaren heeft Drenthe de laagste huurstijging (1,1 procent), maar dit jaar deelt Drenthe deze plek met Groningen en Gelderland.

 Huren

«  Nieuws overzicht..