HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Armoede onder huurders vraagt om betaalbare hurenArmoede onder huurders vraagt om betaalbare huren
Donderdag 24 juli 2014 om 14:00 uur

Armoede onder huurders vraagt om betaalbare huren

Steeds meer huurders hebben moeite om rond te komen, blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat vandaag gepubliceerd is. Het onderzoek kijkt naar de ontwikkeling tussen 2002 en 2012.

Volgens de Nederlandse Woonbond is het aantal huurders met financiële problemen sindsdien alleen maar opgelopen vanwege de hoge huurverhogingen. Als gevolg van het regeringsbeleid waren de huurverhogingen in 2013 en 2014 de hoogste in twintig jaar.
 
financiële problemenDe cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving laten zien dat huurders het al moeilijk hadden voor deze huurverhoging. Na deze periode zijn de huren in twee jaar tijd gemiddeld genomen bijna tien procent gestegen. ‘De huurders hebben het alleen nog maar moeilijker gekregen door de gigantische huurverhogingen’, aldus Erik Maassen van de Nederlandse Woonbond. ‘Wij krijgen geregeld meldingen binnen van huurders die moeten besparen op levensonderhoud om de huur op te brengen. De maat is echt vol.’

De huurtoeslag is over de door het PBL onderzochte periode met bijna 30 euro per maand verlaagd. Volgens de Woonbond is dit ook een reden dat juist huurders met een smalle beurs in betaalbaarheidsproblemen komen. De kosten voor huurtoeslag lopen op doordat huurders hogere huren moeten betalen en dus meer aanspraak op huurtoeslag maken, waardoor het budget over meer huurders verspreid moet worden. De huren gaan dus omhoog terwijl de huurtoeslag daalt.
 
Stijgende armoede

Uit onderzoek dat onderzoeksbureau Rigo deed in opdracht van de Woonbond bleek eerder al dat 38 procent van de hurende huishoudens in 2017 in armoede leeft als het huurbeleid niet verandert. De Woonbond pleit daarom voor inflatievolgende huurverhoging en extra budget voor huurtoeslag om huren voor mensen met de laagste inkomens betaalbaar te houden.

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..