HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

ASR Vastgoed moet extra huurverhoging terugbetalenASR Vastgoed moet extra huurverhoging terugbetalen
Maandag 17 maart 2014 om 18:00 uur

ASR Vastgoed moet extra huurverhoging terugbetalen

De 115 huurders van de Parkflat in Weert kunnen de 1,5 procent extra huurverhoging (boven de inflatie) terugvorderen die hen in juli 2013 door verhuurder ASR Vastgoed was aangezegd. Dat heeft het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch op 13 maart in hoger beroep bepaald. De huurverhoging is volgens het Hof in strijd met de Overlegwet, omdat geen overleg heeft plaatsgevonden met Bewoners Commissie Parkflat.

De uitspraak van het Bossche Gerechtshof is niet alleen een mooie overwinning voor Bewoners Commissie Parkflat, maar biedt ook belangrijke jurisprudentie over de interpretatie van de Overlegwet.

Afbeelding: uitspraak rechterVolgens mr. Paula Sie, jurist bij de Woonbond, is de uitspraak ‘een belangrijke erkenning van de wettelijke overlegpositie van huurders’. ‘Verhuurders, óók commerciële beleggingsmaatschappijen zoals ASR, dienen huurdersorganisaties serieus te nemen en kunnen wijziging van huurbeleid pas uitvoeren na overleg met hun huurdersorganisatie.’ De bewonerscommissie had in april 2013 een procedure aangespannen tegen ASR, omdat geen overleg had plaatsgevonden over de extra huurverhoging per 1 juli 2013. De bewonerscommissie werd in juni in het gelijk gesteld door de rechtbank Limburg, die stelde dat de Overlegwet was geschonden. Volgens de rechtbank had ASR eerst met de bewonerscommissie moeten overleggen, omdat er sprake was een wijziging van het huurbeleid.

Bakzeil

ASR ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, maar haalt nu bakzeil bij het Hof in Den Bosch. Als een verhuurder jarenlang inflatievolgende huurverhogingen heeft gevraagd en in 2013 extra 1,5 procent vraagt bovenop de inflatie, dan is dat aan te merken als een wijziging van huurbeleid, waarover bewonerscommissies en huurdersorganisaties gekwalificeerd advies op grond van de Overlegwet mogen uitbrengen. Als een verhuurder dit negeert, mag de beleidswijziging niet worden uitgevoerd, aldus het Gerechtshof.

Eerst om tafel

Het Hof bekrachtigt hiermee de lijn van diverse andere rechtbanken (o.a. Roermond en Den Haag) dat een huurverhoging van 1,5% boven inflatie was aan te merken als een wijziging van huurbeleid. Duidelijk is dat het begrip ‘beleidswijziging’ ruim moet worden opgevat en verhuurders dus éérst met hun huurders om tafel moeten voordat zij een beleidswijziging willen doorvoeren. Doen zij dit op tijd, dan kan een huurdersorganisatie of commissie de wijziging niet tegenhouden. Het gaat er slechts om dat de bewonerscommissie/ huurdersorganisatie de kans krijgt om overleg te voeren met hun verhuurder, vóórdat de beleidswijziging wordt uitgevoerd.

Terugvorderen

Als sanctie op de schending van de Overlegwet bevestigt het Hof dat de uitvoering van nieuw huurbeleid zal worden opgeschort totdat het adviestraject conform de Overlegwet is doorlopen. De huurders van de Parkflat kunnen dus 1,5% extra huurverhoging terugvorderen.

Zowel de procedure tegen ASR als het (verweer in) hoger beroep zijn financieel ondersteund door het Juridisch Fonds van de Woonbond.

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..