HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Bezwaar maken? Doe het deze week nog!Bezwaar maken? Doe het deze week nog!
Maandag 24 juni 2013 om 00:00 uur

Bezwaar maken? Doe het deze week nog!

Woont u in de gereguleerde huursector en bent u het niet eens met de huurverhoging die op 1 juli ingaat? Dan kunt u deze week nog bezwaar maken. Na 1 juli kan het niet meer.

Bezwaar maken tegen de huurverhoging kan op twee manieren. U kunt uw verhuurder een brief sturen met de reden(en) van uw bezwaar. Of u kunt uw oude huurprijs blijven betalen.

Afbeelding: bezwaar kan lonenSchriftelijk bezwaar maken kan deze week nog. Zorg ervoor dat uw bezwaarschrift vóór 1 juli op de mat of in de mailbox van uw verhuurder terecht komt. In plaats van een eigen bezwaarbrief of de voorbeeldbrief van de Woonbond kunt u ook hetstandaardbezwaarformulier van de huurcommissie opsturen naar uw verhuurder.

Bezwaar maken door de oude huurprijs te blijven betalen kan tot het moment dat de huur van juli betaald moet zijn. Als u per automatische incasso betaalt zult u de incasso-opdracht moeten intrekken, want uw verhuurder zal het bedrag hebben aangepast aan de nieuwe huurprijs. Na het intrekken van de opdracht kunt u de huur van juli via een overschrijving voldoen. Betaalt u de huur via een periodieke overboeking, acceptgiro of pinbetaling, dan kunt u de oude huurprijs blijven betalen.

Maakt uw bezwaar kans?

We raden u aan eerst te controleren of uw bezwaar kans maakt. Met het programmawww.woonbond.nl/huurverhoging kunt u controleren of het huurverhogingsvoorstel aan alle wettelijke vereisten voldoet. Tegen een voorstel dat niet aan alle eisen voldoet, is met succes bezwaar te maken.  Meer daarover leest u in de voorlichtingsfolder ‘Bezwaar maken kan lonen’.

Verhuurder naar de huurcommissie

Hebt u tijdig een bezwaarschrift ingediend, maar wil uw verhuurder de huurverhoging toch doorzetten? Dan moet hij de huurcommissie vragen om uitspraak te doen over de redelijkheid van zijn voorstel. Die vraag moet hij binnen 6 weken na de voorgestelde ingangsdatum aan de huurcommissie voorleggen,  voor 12 augustus dus. Vervolgens kan het enkele maanden duren voordat de huurcommissie uitspraak doet.

Geld opzij zetten

Zolang de huurcommissie nog geen uitspraak heeft gedaan hoeft u de huurverhoging niet te betalen. U kunt in de tussentijd dus de oude huurprijs blijven betalen. Wel is het verstandig het bedrag van de huurverhoging opzij te zetten, voor het geval u ongelijk krijgt. Dan moet u de nieuwe huurprijs namelijk alsnog betalen, vanaf de voorgestelde ingangsdatum.

Herinneringsbrief

Bent u de oude huurprijs blijven betalen en heeft u bij de verhuurder géén schriftelijk bezwaar ingediend? Dan moet de verhuurder u uiterlijk 6 weken na de voorgestelde ingangsdatum met een aangetekende brief verzoeken om alsnog akkoord te gaan met de huurverhoging. Gaat u dan nog steeds niet akkoord, dan is het aan u om schriftelijk bezwaar te maken bij de huurcommissie. U stuurt een kopie van het huurverhogingsvoorstel op, samen met een formulier van de huurcommissie waarin u aangeeft waarom u bezwaar maakt. Dit moet uiterlijk 3 maanden na de voorgestelde ingangsdatum, voor 1 oktober dus. Doet u dit niet of niet op tijd, dan bent u verplicht om de huurverhoging alsnog te betalen.

Huurverhogingsbrief aangetekend verzonden?

Heeft uw verhuurder het huurverhogingsvoorstel per aangetekende brief verzonden, dan ligt de situatie anders. Tegen een aangetekend verzonden voorstel moet u vóór de ingangsdatum van de huurverhoging (1 juli) een bezwaarschrift indienen. Omdat uw verhuurder ervan uit mag gaan dat u de aangetekende brief hebt ontvangen hoeft hij u niet voor 12 augustus een herinneringsbrief te sturen.

Vragen of problemen?

Wilt u persoonlijk advies over bezwaar maken tegen de huurverhoging? Neem contact op met de Huurderslijn (020-5517755) de telefonische ledenservice van de Woonbond. Om geholpen te kunnen worden door de Huurderslijn moet u wel lid zijn (of worden) van de Woonbond.
‚Äč

«  Nieuws overzicht..