HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Bijna helft van de corporatiewoningen te duur aangebodenBijna helft van de corporatiewoningen te duur aangeboden
Vrijdag 3 april 2015 om 11:00 uur

Bijna helft van de corporatiewoningen te duur aangeboden

De kale huurprijs van sociale huurwoningen die worden aangeboden door corporaties is in drie jaar tijd met 12 procent gestegen. Het gemiddelde steeg van 503 naar 563 euro. De huur van het totale aanbod (inclusief woningen die corporaties aanbieden in de vrije sector, boven de 710 euro) ligt nu gemiddeld op € 605,55. Dat is maar liefst 29 procent hoger dan de gemiddelde kale huurprijs in de bestaande voorraad. Woningen worden dus fors duurder als ze vrijkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de redactie van Woonbondig, het tijdschrift van de Nederlandse Woonbond. De redactie monitorde 3 weken lang het aanbod in acht woningmarktregio’s. Uit een vergelijking met hetzelfde onderzoek uit 2012 blijkt de stijging van 12 procent.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/hurenomhoog.jpgDe onderzoekers hebben het aanbod een onderscheid gemaakt tussen (tot €618,-) en duur (boven de 618 euro). Nog maar 57 procent van de woningen viel in de categorie betaalbaar en maar liefst 43 procent in de categorie duur. De huur boven deze grens wordt niet gecompenseerd door de huurtoeslag. ‘Het gaat snel met de afbraak van de betaalbare woningvoorraad. Bijna de helft van de aangeboden corporatiewoningen valt in de dure categorie,’ stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Dit roept de vraag op of corporaties zich nog wel bewust zijn dat het hun taak is om betaalbare huisvesting te bieden voor mensen met een bescheiden inkomen.’

Grote regionale verschillen

De gemiddelde huurprijs ligt met 655,84 euro het hoogst in de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer Zutphen. Amsterdam en Utrecht volgen met een gemiddelde huur van respectievelijk 655,20 en 647,77 euro. ’s-Hertogenbosch komt met een gemiddelde prijs van 469,26 als goedkoopste regio uit de bus. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt op 10,52 euro. In Amsterdam betaal je met 11,87 euro het meeste per vierkante meter, gevolgd door Rotterdam (€11,53) en Utrecht (€10,45).

Verschil corporaties

De Key uit Amsterdam is met 14,22 euro per vierkante meter de duurste corporatie, gevolgd door Woonstad Rotterdam (€12,41) en Rochdale uit Amsterdam (€12,11). Woningcorporatie Actium uit Drenthe en Friesland is het goedkoopst met 6,44 euro per vierkante meter.

zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..