HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Blok: ‘Maximale huurverhoging niet verplicht’Blok: ‘Maximale huurverhoging niet verplicht’
Woensdag 14 mei 2014 om 12:00 uur

Blok: ‘Maximale huurverhoging niet verplicht’  14-05-2014 

Minister Blok (Wonen) vindt dat de maximale huurverhoging niet de enige manier is om de verhuurdersheffing te betalen. Dat antwoordt hij in een brief van 13 mei 2014 op Kamervragen over de jaarlijkse huurverhoging. De Kamer uitte haar zorgen over de betaalbaarheid voor huurders, naar aanleiding van nieuwsberichten over huurders die de huurverhoging niet kunnen betalen.

Inkomenseffect
In de brief stelt minister Blok dat het inkomenseffect voor huurtoeslagontvangers kleiner is dan 0,1 procent, doordat de huurtoeslag die zij krijgen de huurverhoging grotendeels compenseert. Huishoudens met een inkomen boven 34.085 euro, die extra huurverhogingen mogen krijgen, gaan er wel op achteruit. 'Dit is een beoogd effect om die huurders te stimuleren uit te kijken naar een koopwoning of een huurwoning in het geliberaliseerde segment', schrijft de minister.

Alternatieven
Ook wijst hij erop dat verhuurders niet verplicht zijn om de maximale huurverhogingspercentages aan hun huurders voor te stellen. 'Uit berichten van de Woonbond en Aedes valt op te maken dat er verhuurders zijn, met name woningcorporaties, die in 2014 niet de maximaal toegestane huurverhoging zullen toepassen.' Blok benadrukt dat een maximale huurverhoging niet de enige manier is om de verhuurdersheffing te betalen. Hij noemt in zijn brief het verminderen van de bedrijfslasten en de verkoop van bezit als alternatieven.

Betaalbaarheid
De minister van Wonen schrijft in zijn brief dat hij de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor lagere inkomens en starters belangrijk vindt. Hij werkt daarom aan nieuwe huurmaatregelen zoals de huursombenadering en een verscherpte toewijzing van corporatiewoningen. Tot slot zegt hij toe dat het kabinet de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen zal monitoren.

Praktische documentatie

  • Brief Minister Blok aan Tweede Kamer over huurverhogingen (13 mei 2014) Download pdf

Bron: Aedes

«  Nieuws overzicht..