HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Blok ontkent schuld aan chaos bij invoeren gluurverhogingBlok ontkent schuld aan chaos bij invoeren gluurverhoging
Dinsdag 9 april 2013 om 20:00 uur

Blok ontkent schuld aan chaos bij invoeren gluurverhoging

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer sprak Kamerlid Paulus Jansen (SP) harde woorden over de manier waarop de inkomensafhankelijke huurverhoging wordt uitgevoerd. Maar Blok ontkende dat de haastwetgeving de oorzaak is van de chaos die is ontstaan.

Jansen betoogde dat de minister de gluurverhogingswet in een onverantwoord tempo door de Kamer heeft gejaagd. "Nu de uitvoering spaak loop geeft hij iedereen daarvan de schuld. Corporaties, huurders en gemeentes. Maar de schuld ligt bij de minister zelf.

AfbeeldingMaar Blok ontkende dat de haastwetgeving de oorzaak was van de ontstane chaos. “Er zijn ook corporaties en gemeentes waar vrijwel alles goed gaat.”

Het probleem ligt volgens Blok aan de koppeling van de bestanden van verhuurders aan de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Verhuurders kunnen hun verzoek volgens Blok ook huis voor huis invoeren op de site van de Belastingdienst. Hoe verhuurders met meer dan 10.000 woningen dat moeten realiseren vertelde hij er niet bij.

Steeds meer corporaties zien af van gluurverhoging

Steeds meer woningbouwcorporaties laten weten in 2013 af te zien van de gluurverhoging door de uitvoeringsproblemen. De gezamenlijke woningbouwcorporaties in Leiden lieten maandag in een verklaring weten te weinig betrouwbare gegevens te hebben om de gluurverhoging door te voeren.

Staat aansprakelijk gesteld

De grootste corporatie van Nederland, Vestia, liet vandaag weten van slechts 40% van haar woningen inkomensindicaties te hebben ontvangen en daarom af te zien van de gluurverhoging. Eerder had Vestia  juist het voornemen om de gluurverhoging maximaal te verzilveren. Patrimonium in Veenendaal heeft de staat inmiddels aansprakelijk gesteld voor het niet tijdig kunnen doorvoeren van de huurverhogingen.
‚Äč

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..