HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Blok wil huurplannen VVD en PvdA doorrekenenBlok wil huurplannen VVD en PvdA doorrekenen
Woensdag 29 oktober 2014 om 20:00 uur

Minister Stef Blok (Wonen) wil de plannen van VVD en PvdA om de bouw van huurwoningen te stimuleren gaan doorrekenen.

Op de plannen ontstond woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer veel kritiek. De oppositie vond de plannen summier onderbouwd en D66-Kamerlid Kees Verhoeven vroeg zich af of de maatregelen enig effect zullen hebben.

Woningcorporatiekoepel Aedes sprak van "een doekje voor het bloeden", aangezien zij verplicht zijn om jaarlijks 1,7 miljard euro aan verhuurdersheffing op te hoesten.

De coalitiepartijen willen de bouw de komende vijf jaar aanjagen door nieuwbouw van sociale huurwoningen en het ombouwen van kantoren en voormalige zorggebouwen tot huurwoningen buiten de verhuurdersheffing te laten vallen. 

De maatregel met betrekking tot nieuwbouw geldt uitsluitend voor woningen tot 600 euro per maand en geldt niet voor nieuwbouw na sloop.

Ombouwen

In het geval van het ombouwen van bestaande kantoren vervallen diverse huurdersrechten als de huurtoeslag, de huurprijsbescherming en het woningwaarderingsstelsel (op basis waarvan de huurprijs wordt vastgesteld).

Deze bouwprojecten moeten daarmee aantrekkelijker worden voor woningcorporaties en investeerders en moet hen dus prikkelen om hierin te investeren. Zij maken de komende vijf jaar aanspraak op deze regelingen, maar voor de in die periode gerealiseerde woningen blijven deze regels ook daarna gelden.

Consequenties

Blok zei woensdagavond de richting van VVD en PvdA te ondersteunen, maar stelde wel dat de plannen consequenties hebben. Welke consequenties wil hij via een doorrekening helder krijgen.

PvdA en VVD stelden eerder op de dag dat de maatregelen geen effect hebben op de bestaande huurwoningen en voor de hoogte van de verhuurdersheffing die door woningcorporaties betaald moet worden.

Blok wees er bovendien op dat er al maatregelen zijn genomen om de bouw van sociale huurwoningen te stimuleren. Hij verwacht de uitkomsten van de doorrekening in het voorjaar van 2015 te kunnen presenteren.

«  Nieuws overzicht..