HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

CDA blokkeert woningmarktbeleid kabinetCDA blokkeert woningmarktbeleid kabinet
Dinsdag 5 februari 2013 om 23:00 uur

Het CDA dreigt de plannen van het kabinet voor de woningmarkt te blokkeren. Minister van Wonen Stef Blok (VVD) is in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van het CDA.

 
Volgens het CDA is de beperking van de hypotheekrenteaftrek voor starters op de koopmarkt in combinatie met de verhuurdersheffing voor woningcorporaties funest voor de bouw.

De oorlog verklaard

Het CDA verklaarde Blok dinsdag de oorlog bij monde van Tweede Kamerlid Raymond Knops. De woordvoerder wonen liet voorafgaand aan een Kamerdebat over de wet tegen scheefwonen weten dat zijn partij de maatregelen van het kabinet voor de woningmarkt in de senaat zal blokkeren als de minister geen concessies doet.

Het CDA wil de strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek die sinds 1 januari gelden voor starters op de koopmarkt, weer versoepelen. De partij zette vorig jaar in het Lenteakkoord haar handtekening onder deze aanscherping.

Volledig aflossen niet verplichten

Nu wil het CDA dat starters niet langer worden verplicht om hun hypotheek in dertig jaar volledig af te lossen. De helft zou ook genoeg zijn, vindt de partij. Voor de renteaftrek blijft gelden dat wordt gedaan alsof de lening volledig wordt afgelost.

Blok heeft al aangegeven bereid te zijn het CDA op dit punt tegemoet te komen. De versoepeling heeft geen gevolgen voor de ingeboekte bezuiniging.

Werkgelegenheid in de bouw

Dat geldt wel voor de verhuurdersheffing van €2,1 mrd, die het CDA van tafel wil hebben. De christendemocraten hebben in de Tweede Kamer al ingestemd met een heffing van €800 mln die met name moet worden opgebracht door de woningcorporaties. Deze heffing is afkomstig van het vorige kabinet, waar het CDA in zat.

Het huidige kabinet wil de heffing verhogen naar €2,1 mrd in 2017. Volgens Knops gaat dat ten koste van nieuwbouw en renovatie door de corporaties. Daardoor zou de werkgelegenheid in de bouw verder afnemen.

Blok zegt geen geld te hebben om de heffing te verlagen. In de Eerste Kamer hebben de regeringspartijen VVD en PvdA slechts 30 van de 75 zetels. Zonder het CDA is er geen meerderheid voor de verhoogde heffing.

Bron: Financieel Dagblad

«  Nieuws overzicht..