HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Controle op woningbouwcorporaties is slechtControle op woningbouwcorporaties is slecht
Woensdag 12 december 2012 om 00:00 uur

Controle op woningbouwcorporaties is slecht

AMSTERDAM - De controle op woningbouwcorporaties door grote accountantskantoren is niet goed gegaan.

Foto:  ANP

Vooral in de periode tot 2010 zijn de risico's bij corporaties onderschat, zo blijkt uit een toelichting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op een rapport dat woensdag werd gepresenteerd.

Het AFM-onderzoek richt zich op de vier grote kantoren: Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC. Zij doen met z'n vieren 90 procent van de controles van de woningen in de corporatiesector. Aanleiding voor het onderzoek zijn de problemen bij Vestia.

De AFM constateert een reeks tekortkomingen bij de controle op corporaties. Zo bleek bijvoorbeeld dat kantoren te weinig specialisten hebben ingezet, onder meer bij de beoordeling van de derivatenposities van de corporaties. De AFM zegt ook dat over derivaten te weinig informatie in de jaarrekening stond en dat de dossiers niet op orde waren.

 

Verbeteringen

De accountantsorganisaties hebben maatregelen doorgevoerd om de controle te verbeteren. De AFM verwacht dat zij die verbeteringen ook toepassen bij het toezicht op ander publieke instellingen, zoals scholen. De toezichthouder ziet geen redenen om sancties te verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek.

De AFM baseert zijn conclusies op interne onderzoeken van de accountantskantoren. Het interne onderzoek dat Ernst & Young uitvoerde wordt nog wel tegen het licht gehouden door de AFM. Het bedrijf gaf woensdag aan over dit onderzoek in gesprek te zijn met de toezichthouder.

Door: ANP

 

«  Nieuws overzicht..