HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Donner zet extra huurverhoging hogere inkomens doorDonner zet extra huurverhoging hogere inkomens door
Woensdag 30 november 2011 om 00:00 uur

 29-11-2011 Bron: de Nederlandse WoonbondDonner zet extra huurverhoging hogere inkomens door

Minister Donner van BZK wil de extra huurverhoging van 5% voor inkomens boven € 43.000 gewoon op 1 juli 2012 invoeren. Dat blijkt uit de Huurbrief die hij vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. De ‘normale’ huurverhoging gaat waarschijnlijk rond de 2,25 procent uitkomen, het verwachte inflatiepercentage over 2011.

De invoering op 1 juli 2012 van de extra huurverhoging van 5 procent is nog geen gelopen race, want daar is een wetswijziging voor nodig. Donner zal een wijzigingsvoorstel nog dit jaar bij de Kamer indienen. Zoals bekend is de Woonbond een fel tegenstander van deze maatregel, die de middeninkomens op kosten zal jagen en tot grote uitvoeringsproblemen kan leiden bij de Belastingdienst, die de inkomensgegevens moet gaan leveren en checken. Al eerder bleek een dergelijke operatie tot grote problemen te leiden.

Afbeelding: huurverhogingDe overige maatregelen die staan beschreven in de 'Huurbrief 2012-2013' waren al eerder ingevoerd, waaronder de 15 of 25 extra punten voor woningen in tien schaarstegebieden.

Sinds 1 oktober mogen verhuurders bij huurderswisseling de maximale huren met 73 tot 120 euro verhogen. Hoewel de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam een kort geding verloren om deze maatregel te verhinderen, zetten zij de rechtszaak tegen de staat voort in een zogeheten ‘bodemprocedure’.

Lokaal handvest

De Huurbrief besteedt ook aandacht aan het Lokaal handvest bij sloop en renovatie. Op basis van dit handvest worden woningcorporaties verplicht om een reglement op te stellen voor het betrekken van huurders bij sloop of herstructurering, inclusief regels over de hoogte van de verhuis- en herinrichtingsvergoeding. Deze verplichting wordt opgenomen in de nieuwe Woningwet (artikel 55).

Huurstijging 2011

De huurverhoging 2011 is uitgekomen op gemiddeld 1,8 procent. Dit is inclusief 0,5 procent huurharmonisatie bij verhuizingen. De gemiddelde huur bedraagt dit jaar € 465. Flevoland is voor huurders de duurste provincie met een gemiddelde huur van € 534,-. Huurders in Friesland zijn het goedkoopste uit (€ 414,-). Huurders van commerciële verhuurders zijn aanzienlijk duurder uit (€ 561) dan huurders van woningcorporaties (€ 440,-). Institutionele beleggers spannen de kroon. Zij vragen gemiddeld € 673,-.

«  Nieuws overzicht..