HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Eerste Kamer steunt extra huurverhoging nietEerste Kamer steunt extra huurverhoging niet
Dinsdag 19 juni 2012 om 17:30 uur

Eerste Kamer steunt extra huurverhoging niet

 

AMSTERDAM - Een meerderheid van de Eerste Kamer is tegen het voorstel van het demissionaire kabinet om de huren extra te verhogen voor mensen met een inkomen boven 43 duizend euro.

Foto:  ANP

Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de senaat.

PvdA, PVV, SP, GroenLinks, de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en 50Plus spraken zich uit tegen het plan. Zij hebben samen 38 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

 

In de Tweede Kamer, die het plan in april aannam, stemde de PVV nog voor. Destijds was de partij gebonden aan afspraken met VVD en CDA, maar omdat de partij sindsdien uit de gedoogcoalitie is gestapt, geldt dat nu niet meer, zei PVV-senator Peter van Dijk.

De senatoren van VVD en CDA steunen het voorstel in grote lijnen, al hebben ze nog wel vragen. ChristenUnie en D66 hebben hun definitieve standpunt nog niet bepaald.

 

Samenvoegen

 

Zij vinden wel dat het voorstel eigenlijk moet worden samengevoegd met de extra huurverhoging van een procent uit het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) had de huurverhogingen van maximaal vijf procent per 1 juli mogelijk willen maken.

De maatregel was bedoeld om tegen te gaan dat mensen met een relatief hoog inkomen in een sociale huurwoning blijven wonen. Er zijn nu zo'n 420 duizend van deze 'scheefwoners'.

 

Effect

 

De tegenstanders geloven niet dat de maatregel effect zal hebben. Scheefwoners zullen volgens hen niet massaal gaan verhuizen, al was het maar omdat er niet veel geschikte alternatieve woningen zijn.

Ook hebben de tegenstanders er problemen mee dat de Belastingdienst inkomensgegevens moet gaan verstrekken aan verhuurders.

Spies moet nog reageren op de kritiek van de senatoren, waarna die hun definitieve standpunt moeten bepalen.

Bron: www.NU.nl

 

«  Nieuws overzicht..