HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Flink deel inkomens scheefhuurders niet achterhaaldFlink deel inkomens scheefhuurders niet achterhaald
Vrijdag 19 april 2013 om 08:00 uur

'Flink deel inkomens scheefhuurders niet achterhaald'

Woningcorporaties kunnen bij slechts 70 procent van hun woningen een hogere huur in rekening brengen aan scheefhuurders.

Foto:  ANP

Bij ongeveer 660.000 van de 2,2 miljoen corporatiewoningen heeft de Belastingdienst het inkomen van de huurder niet kunnen vaststellen, zo blijkt vrijdag uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Deze huurders krijgen een huurverhoging van maximaal vier procent. De inkomensafhankelijke huurverhoging gaat op 1 juli in.

Corporaties kunnen huurders geen extra huurverhoging geven zonder inkomensverklaring van de Belastingdienst. Als het inkomen wel bekend is, mogen de huren afhankelijk van de hoogte daarvan met 4,5 procent of 6,5 procent verhoogd worden.

Onder de 46 ondervraagde grote woningcorporaties zijn er 27 die de inkomensafhankelijke huurverhoging gedeeltelijk invoeren. Zij doen dit alleen voor huurders van wie het inkomen bekend is. De rest krijgt de minimumverhoging van 4 procent, ongeacht hun inkomen.

Op tijd

Slechts vier corporaties hebben alle gegevens op tijd binnen. De overige 15 zien helemaal af van de inkomensafhankelijke huurverhoging.

De Belastingdienst bevestigt tegenover de krant dat er bij honderdduizenden huurwoningen iets is misgegaan met het aanleveren van de gegevens. Het is onduidelijk hoeveel huurinkomsten corporaties hierdoor mislopen.

Door: NU.nl

«  Nieuws overzicht..