HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Forenzentax heeft grote gevolgen voor huurdersForenzentax heeft grote gevolgen voor huurders
Vrijdag 8 juni 2012 om 00:00 uur

Forenzentax heeft grote gevolgen voor huurders

Het plan om de reiskostenvergoeding te belasten heeft grote gevolgen voor huurders.  Omdat de reiskostenvergoeding voortaan bij het brutoloon wordt opgeteld, zal dat flink hoger worden. Hierdoor kunnen huurders met hun inkomen boven diverse inkomensgrenzen gaan vallen.

Door het hogere brutoloon krijgen huurders met huurtoeslag minder huurtoeslag, wat jaarlijks honderden euro's kan schelen. Een tweede probleem is dat het inkomen van huurders dankzij het verhogen van het bruto inkomen met de reiskostenvergoeding opeens boven 33.000, 34.085 of 43.000 euro kan uitkomen. Dat heeft ernstige gevolgen.

foto treinforenzenEen inkomen van meer dan 33.000 euro kan een extra huurverhoging van 1% op inflatie opleveren (onderdeel van het Kunduz-akkoord); een inkomen van meer dan 34.085 euro betekent geen recht meer op een sociale huurwoning; en een inkomen van meer dan 43.000 euro betekent mogelijk zelfs een extra huurverhoging van 5% op inflatie. De beide gluurverhogingen zijn nog niet van kracht, maar dreigen te worden ingevoerd.

Dubbel gepakt

Woonbonddirecteur Ronald Paping heeft er geen goed woord voor over. 'De forenzentax zorgt ervoor dat veel huurders volgend jaar dubbel worden gepakt. Huurders krijgen niet alleen een belastingnadeel, maar worden hierdoor ook nog eens geconfronteerd met flink hogere huren.' Paping wil dat de forenzentax en de gluurverhoging zo snel mogelijk van tafel gaan.

Bron: de Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..