HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Fracties stemmen in met woonakkoordFracties stemmen in met woonakkoord
Woensdag 13 februari 2013 om 10:15 uur

Fracties stemmen in met woonakkoord

DEN HAAG - De fracties die betrokken zijn bij het dinsdagavond gesloten woonakkoord, hebben woensdagochtend ingestemd met het bereikte resultaat.

ANP

Hun fractievoorzitters hebben dit akkoord dinsdagavond gesloten met minister Stef Blok (Wonen).

Vrij snel achter elkaar bleken de fracties van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP akkoord. Om half 11 presenteert Blok de plannen officieel in een persconferentie. Bij deze persconferentie zullen ook D66-leider Alexander Pechtold, ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-leider Kees van der Staaij aanwezig zijn.

 

Akkoord

Pas om half twaalf dinsdagavond kwamen de fractievoorzitters van D66, ChristenUnie en SGP met Blok tot een akkoord. In de late uren schoven ook premier Mark Rutte, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de fractievoorzitters van VVD en PvdA, Halbe Zijlstra en Diederik Samsom, aan.

In het principe-akkoord dat de onderhandelaars dinsdagavond overeen kwamen is opgenomen dat de maatregelen op de huurmarkt worden verzacht en de hypotheekregels worden versoepeld ten opzichte van het regeerakkoord. Dit lekte uit naar diverse media.

Zo gaan de huren voor inkomens boven de 43.000 niet met 9 procent omhoog, maar met 6,5 procent. Ook gaat de heffing voor woningcorporaties omlaag van twee miljard naar 1,75 miljard.

Het kabinet laat in het akkoord definitief het nieuwe systeem voor de bepaling van de huur vallen. In het regeerakkoord was nog afgesproken dat de maximale huur bepaald zou worden aan de hand van de WOZ-waarde. Dit bleek echter niet werkbaar, vanwege de dalende waarde van huizen. Daarom blijft het huidige puntensysteem bestaan.

Huurders die er in inkomen op achteruit gaan komen mogelijk in aanmerking voor huurverlaging en het wordt straks makkelijker om kantoorpanden om te bouwen tot woonruimte.

 

Hypotheken

Ook wordt het aflossingsregime van hypotheken verzacht doordat hypotheken niet meer 100 procent moeten worden afgelost, maar minimaal 50 procent.

Om de bouw een impuls te geven is afgesproken dat het btw-tarief voor renovatiewerkzaamheden voor een jaar omlaag gaat van 21 naar 6 procent. Ook komen er fondsen voor energiebesparing en startersleningen.

 

Nadelen

Eerder liet Blok in een brief aan de Eerste Kamer weten dat aan het beperken van de aflossing tot 50 procent grote nadelen kleven. Zo wordt het systeem ingewikkelder en wordt de aflossingsprikkel minder.

Nog grotere moeite had de minister met het verlengen van de aflossingstermijn naar 35 of 40 jaar. Dit zorgt volgens hem voor hogere lasten voor de burgers, omdat er meer rente moet worden betaald. Ook moet er meer aftrek worden uitgekeerd wat de staatskas structureel respectievelijk 1,8 miljard en 3,6 miljard kost.

"De ingezette hervorming van de koopwoningmarkt wordt daardoor verkleind hetgeen een minder solide belastingstelsel, grotere risico’s voor consumenten en kredietaanbieders tot gevolg kan hebben", aldus Blok in de brief van eind januari.

Ook de beperking van de verhuurdersheffing was lang onbespreekbaar voor Blok, vanwege het begrotingsgat dat zou ontstaan. Afgelopen week liepen gesprekken met het CDA om tot een akkoord te komen nog stuk.

 

Door: ANP/NU.nl

«  Nieuws overzicht..