HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Garantie tegen te hoge woonlasten energieneutrale huurwoningGarantie tegen te hoge woonlasten energieneutrale huurwoning
Vrijdag 27 mei 2016 om 12:00 uur

 

Garantie tegen te hoge woonlasten energieneutrale huurwoning

27 mei 2016

Huurders van wie de woning gerenoveerd wordt tot een energieneutrale ‘nul-op-de-meterwoning’ gaan in plaats van de energierekening een energieprestatievergoeding (EPV) betalen. Vorige week werd er in de Eerste en de Tweede Kamer besloten tot invoering van de EPV.

Nul-op-de-meter woning in Melick, Zuid-Limburg
  

Op deze manier kunnen verhuurders investeren in de nodige renovatie, en blijven de kosten voor de huurders gelijk. De Woonbond is voor de invoering van de EPV, maar wil wel dat huurders door middel van een woonlastenwaarborg, de garantie krijgen dat ze inderdaad niet meer gaan betalen. Daar hebben we bij de Eerste en de Tweede Kamer dan ook op aangedrongen. Met succes.

Toch een woonlastenwaarborg

Minister Blok gaf aan dat huurders en verhuurders al samen een woonlastenwaarborg kunnen afspreken, waardoor hij het niet nodig vond het in de wet op te nemen. Gelukkig besliste de Tweede Kamer anders. Na de invoering van de wet die de EPV mogelijk maakt, moet de minister alsnog een waarborg invoeren waar huurders een beroep op kunnen doen als zij merken dat hun woonlasten zijn gestegen terwijl hun gedrag niet is veranderd.

Wettelijke bescherming

Als Woonbond hadden we liever gezien dat de waarborg meteen al stelliger in de wet was vastgelegd. Nu is de precieze invulling van de waarborg nog onduidelijk. De Woonbond is wel blij dat huurders een wettelijke bescherming tegen te hoge woonlasten krijgen bij renovatie naar een nul-op-de-meterwoning.

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..