HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Geen vrijstelling huurverhoging voor AOW\'ersGeen vrijstelling huurverhoging voor AOW'ers
Dinsdag 2 februari 2016 om 23:00 uur

Geen vrijstelling huurverhoging voor AOW'ers 

 
AOW'ers met een inkomen vanaf 39.000 euro kunnen fluiten naar de vrijstelling van een bepaalde huurverhoging die woonminister Stef Blok aanvankelijk voor deze groep in gedachten had. 
 

De bewindsman wil die vrijstelling bij nader inzien gunnen aan gezinnen vanaf vier personen.Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over een wetsvoorstel dat de doorstroming op de huurmarkt moet bevorderen.

Blok wil met de huurverhoging ontmoedigen dat mensen in een corporatiehuis blijven zitten waarvoor ze teveel inkomen hebben. Omdat ouderen soms minder mobiel zijn, wilde hij ze uitzonderen van deze verhoging met de inflatie plus 4 procent. Maar de gezinnen hebben veelal meer kosten, becijferde ook het Nibud, aldus Blok.

De minister lijkt de Tweede Kamer op hoofdlijnen wel mee te krijgen met zijn plannen, die verder onder meer voorzien in meer mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten. Maar hij moet wel water bij de wijn doen, want de Kamer wil nogal wat aan zijn voorstellen verbouwen.

Huurcontracten

Blok past zijn plannen voor tijdelijke huurcontracten al wat aan, om de Kamer te garanderen dat corporaties niet gaan werken met alleen maar contracten die automatisch een keer aflopen. Dat mag van de Kamer alleen voor doelgroepen en dan niet voor één, maar voor twee jaar.

Eerder dinsdag sprak de Kamer al steun uit voor tijdelijke contracten voor starters, die na vijf jaar een goedkoop en eenvoudig huisje moeten verlaten, maar in die periode wel op de wachtlijst voor een beter huis mogen blijven staan. Dat was een voorstel van de ChristenUnie.

De Kamer en de minister gaan donderdag verder. Aan het zeer ingewikkelde en technische debat kwamen zoveel wijzigingen te pas, dat de tijd te kort bleek.

«  Nieuws overzicht..