HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Gevolgen van het bezuinigingsakkoord voor huurdersGevolgen van het bezuinigingsakkoord voor huurders
Vrijdag 27 april 2012 om 00:00 uur

Gevolgen van het bezuinigingsakkoord voor huurders

CDA, VVD, D66, ChristenUnie en GroenLinks hebben een bezuinigingsakkoord gesloten, waarin in totaal 12,3 miljard wordt versoberd. De hypotheekrenteaftrek wordt aangepakt, maar in de plannen komt de rekening meer bij huurders dan bij woningbezitters te liggen. Een groot manco is dat de doorstroming op de woningmarkt er met het pakket maatregelen niet beter op wordt.

Voor huurders zijn de gevolgen minder ingrijpend dan die van de plannen van het demissionaire kabinet. Toch zijn er voor de huurmarkt twee maatregelen overeind gebleven. Inkomens tussen de € 33.000 en € 43.000 krijgen in 2013 een huurverhoging van 1% bovenop inflatie. En verhuurders moeten met ingang van 2013 een heffing gaat betalen.

Afbeelding: bezuinigenWat betreft de koopmarkt is de opvallendste maatregel dat nieuwe hypotheken vanaf januari 2013 gedurende de looptijd in 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek.

Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting op woningen permanent verlaagd tot 2%. De maatregel wordt gefinancierd uit de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, inclusief het onbelaste privégebruik van lease-auto’s.

Maatregelen leveren geen doorstroming op

De voorzichtige aanpak van de hypotheekrenteaftrek en de permanente verlaging van de overdrachtsbelasting moeten de zekerheid bieden die nodig is om tot doorstroming op de woningmarkt te komen. De Woonbond denkt niet dat die doorstroming er met deze maatregelen komt. ‘Om de problemen op de woningmarkt op te lossen is een integrale aanpak nodig, waarbij huren en kopen gelijkwaardig worden behandeld. Zonder dat lukt het nooit om de woningmarkt vlot te trekken’, aldus Woonbondwoordvoerder Hans Roseboom.

Daarnaast wordt de huursector aangeslagen met een extra huurverhoging en een heffing. Dit beperkt zowel de koopkracht van huurders als de investeringscapaciteit van verhuurders. Wat de huurverhoging voor de middeninkomens betreft wijst Roseboom er op dat ook hier weer sprake is van een gluurverhoging en dat extra huurinkomsten worden gerealiseerd ten koste van de privacy.

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..