HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Gluurverhoging moet van tafelGluurverhoging moet van tafel
Vrijdag 26 april 2013 om 10:00 uur

Gluurverhoging moet van tafel

door Joris Polman

AMSTERDAM - 

De inkomensafhankelijke huurverhoging moet van tafel. Huurdersorganisatie de Woonbond eist namens 1,5 miljoen huurders dat de Belastingdienst direct stopt met het verstrekken van salarisgegevens. 

De Woonbond maakt later vandaag bekend dat het naar privacywaakhond het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is gestapt in een ultieme poging de inkomensafhankelijke huurverhoging te torpederen.

Wat is eigenlijk gunstiger: Huren of kopen ? Reken het hier uit.

De pijlen zijn daarbij gericht op de Belastingdienst die in de ogen van de Woonbond op straffe van een dwangsom, moet stoppen met het verstrekken van informatie over het inkomen van huurders aan woningcorporaties en particuliere verhuurders.

De Woonbond is de grootste huurdersorganisatie van ons land en vertegenwoordigt de helft van de circa 3 miljoen Nederlanders die een huis huren.

De jaarlijkse huurverhoging – door de Woonbond steevast gluurverhoginggenoemd - is door toedoen van de Belastingdienst in ,,chaos” ontaard, zo stelt de huurdersvereniging. Inmiddels is gebleken dat de fiscus niet in staat is om een inkomensverklaring van vele honderdduizenden huurders aan te leveren. De verklaringen die wel zijn aangeleverd zijn bovendien vaak onjuist. Verhuurders hebben deze informatie nodig voor de jaarlijkse huurverhoging, die dit jaar voor het eerst inkomensafhankelijk is. Sommige corporaties hebben vanwege de chaos al gezegd dat ze de inkomensafhankelijke huurverhoging niet invoeren, waardoor willekeur op de loer ligt.

Dwangsom aan Belastingdienst

Om aan de chaos een einde te maken heeft de Woonbond een zogeheten handhavingsverzoek ingediend bij privacywaakhond het CBP op grond van ,,een onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens”. Dat betekent dat het CBP nu gaat onderzoeken of dat verzoek kan worden ingewilligd, zegt een woordvoerder van het CBP. Mocht het college vaststellen dat de privacywetgeving inderdaad met voeten wordt getreden, dan kan het CBP een dwangsom opleggen aan de Belastingdienst.

Zo ver is het nog niet, maar dat de Woonbond aanklopt bij het CBP is niet vreemd. De privacywaakhond heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over de inkomensafhankelijke huurverhoging. Het CBP vindt het verstrekken van inkomensinformatie aan verhuurders ,,disproportioneel” in relatie tot het door het Kabinet geformuleerde doel: de aanpak van scheefwoners. Nu blijkt dat ook in de uitvoering heel veel mis gaat. Woonbonddirecteur Ronald Paping: „Laten we zo snel mogelijk stoppen met deze waanzin en overstappen naar een uitvoerbaar huurbeleid.”

'Klop bij CBP aan'

De Woonbond roept huurders ook op om zelf ook bij het CBP aan te kloppen. De huurdersvereniging heeft zelf inmiddels ook een meldpunt geopend waar huurders terecht kunnen met meldingen over schendingen van privacy en fouten in het eventuele huurverhogingsvoorstel. ,,Ook die kunnen weer aanleiding geven tot nieuwe juridische stappen”, aldus de Woonbond.

«  Nieuws overzicht..