HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Grootste huurstijging sinds 1994 in juliGrootste huurstijging sinds 1994 in juli
Donderdag 5 september 2013 om 09:00 uur

Grootste huurstijging sinds 1994 in juli

De woninghuren zijn in juli met gemiddeld 4,7 procent gestegen. Het is de grootste huurstijging sinds 1994.

Foto:  ANP

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De maximale huurverhoging was dit jaar niet alleen gebaseerd op de inflatie over het afgelopen jaar, maar was ook afhankelijk van de inkomensklasse van de bewoners. De huren stegen het meest voor huurders in de sociale sector met een hoog inkomen.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Toch besloten verhuurders in veel gevallen de huur niet maximaal op te schroeven. Van de hoogste inkomens ging slechts 53 procent de voor hen maximale huurstijging van 6,5 procent betalen. Het overgrote deel van huurders met een laag inkomen werd wel geconfronteerd met de voor hun maximale verhoging van 4 procent.

De huurstijging in juli komt 2,2 procentpunt hoger uit dan de inflatie over het jaar 2012. Het is voor het eerst sinds 1996 dat het verschil tussen de huurstijging en de inflatie in het voorliggende jaar meer dan 2 procentpunt bedraagt.

Vier van de vijf woningen worden verhuurd door sociale verhuurders, zoals woningcorporaties. Bij hen kwam de huurstijging gemiddeld op 5 procent uit, voor particuliere verhuurders gold een stijging van 3,7 procent.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl

Door: ANP/NU.nl

«  Nieuws overzicht..