HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Hogere huren leveren te weinig opHogere huren leveren te weinig op
Maandag 11 maart 2013 om 14:30 uur

Hogere huren leveren te weinig op

De extra inkomsten van woningcorporaties door hogere huren dekken een veel kleiner deel van de verhuurdersheffing dan minister voor Wonen Stef Blok (VVD) heeft laten berekenen.

Foto:  ANP

Dat meldt woningcorporatiekoepel Aedes maandag op basis van een berekening door risicoanalist Ortec Finance.

Blok schreef eind februari aan de Tweede Kamer dat het Woonakkoord verhuurders toestaat de huur van hogere inkomens extra te verhogen. De verhuurdersheffing van 1,7 miljard kan volgens Blok worden betaald met deze extra inkomsten. Ook zouden de corporaties geld overhouden om te investeren in nieuwbouw.

Deze verwachting van Blok is volgens Aedes en Ortec Finance niet realistisch. In lang niet alle regio's zal het mogelijk zijn om de huur maximaal te verhogen, luidt de boodschap.

Huurverhogingen

Huurverhogingen bij geliberaliseerde huurwoningen zijn niet haalbaar, maar worden wel ingeboekt.

Daar komt volgens Aedes bij dat de verhuurdersheffing te laag wordt ingeschat. Woningcorporaties zouden 83 procent van de 1,7 miljard euro voor hun rekening nemen, particuliere verhuurders zeventien procent.

Als de geliberaliseerde woningen en de vrijstelling voor de eerste tien woningen worden meegenomen in de berekening, komt Aedes echter uit op een aandeel van negentig procent.

Sanering

Ook is geen rekening gehouden met de saneringsbijdragen die corporaties de komende jaren moeten betalen, onder meer voor Vestia. "Als je daar wel rekening mee houdt, komen we voorlopig ieder jaar een dik miljard tekort", becijfert Aedes-voorzitter Marc Calon.

"Dat vang je niet op met efficiënter werken en meer huizen verkopen. En dan zou je net zo veel kunnen blijven investeren?"

De plannen van Blok moeten overigens nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Die buigt zich dinsdag over de kwestie.

Door: Novum

«  Nieuws overzicht..