HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Hogere vergoeding bij gedwongen verhuizingHogere vergoeding bij gedwongen verhuizing
Dinsdag 20 maart 2012 om 00:00 uur

Hogere vergoeding bij gedwongen verhuizing

De wettelijk minimumbijdrage in de verhuis- en inrichtingskosten is per 2 maart 2012 verhoogd van € 5396 naar € 5520.

Sinds 2005 zijn verhuurders wettelijk verplicht om huurders bij een noodzakelijke verhuizing als gevolg van renovatie of sloop een vergoeding te betalen voor de verhuis- en inrichtingskosten. Aanvankelijk hadden alleen huurders van corporatiewoningen recht op deze vergoeding, maar sinds 2010 geldt de vergoeding ook voor huurders in de particuliere sector.

Afbeelding: verhuisdozenDe verhuiskostenvergoeding kwam mede dankzij de Woonbond tot stand. Daarbij is afgedwongen dat vergoeding jaarlijks geïndexeerd wordt, wat wil zeggen verhoogd op basis van de inflatie. De verhoging per 2 maart is een gevolg van die indexatie.

Minimumbedrag – geen maximumbedrag

De € 5520 die bij gedwongen verhuizing moet worden uitgekeerd is een wettelijk vastgelegd minimumbedrag. Dat betekent dat het verhuurders vrij staat een hoger bedrag uit te keren of om daarnaast nog andere diensten aan te bieden, zoals praktische regelhulp bij de verhuizing.

Vergoeding bij renovatie zonder verhuizing

Als verhuizen in verband met de renovatie niet nodig is, heeft de huurder geen wettelijk recht op een bepaalde minimumvergoeding. Toch is het ook dan gebruikelijk - en de Woonbond vindt dat niet meer dan redelijk - dat de huurder een vergoeding ontvangt voor de onkosten, het ongemak en de overlast die de werkzaamheden met zich meebrengen​.

Bron: De Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..