HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huren in vrije sector kost een vermogenHuren in vrije sector kost een vermogen
Dinsdag 22 januari 2013 om 10:00 uur

Huren in vrije sector kost een vermogen

Wie in Noord Brabant in de vrije sector een huis wil huren maakt de meeste kans in Eindhoven. De gemiddelde kale huurprijs daar is enorm, maar er staan veel meer huurhuizen en –appartementen leeg dan in andere Brabantse steden. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.

Volgens Omroep Brabant is Veldhoven de duurste huurstad in Brabant als het om commercieel verhuurde woningen gaat. De gemiddelde huurprijs van een woning (inclusief eenkamerappartementen!) ligt er op € 1255 per maand. Eindhoven en Den Bosch staan twee en drie in de Top 10. In Eindhoven bedraagt die gemiddelde huur € 1113, in Den Bosch € 1076.

Afbeelding: EurohuisjeUit cijfers van Pararius, een verhuursite voor vrije sectorwoningen, blijkt dat de prijzen per vierkante meter een wat ander beeld opleveren.

Veldhoven staat in dat landelijke overzicht op een 25e plaats en is goedkoper dan Eindhoven en Den Bosch. Eindhoven staat op de 12e plaats en Den Bosch op de 20e. Amsterdam, Amstelveen en Wassenaar bezetten de eerste drie plaatsen. In Amsterdam ligt de vierkante-meterprijs op € 18,55; in Amstelveen op € 15,84 en in Wassenaar op € 14,81.

Huurders tussen wal en schip

Woningzoekenden die niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komen door de inkomensgrens van € 34.229 die daarvoor geldt, moeten diep in de buidel tasten. Kopen is voor velen geen optie, omdat ze niet kredietwaardig genoeg zijn voor een hypotheek. De huurprijzen in de vrije sector zijn echter enorm. In Brabant moet de woningzoekende al rekenen op een bedrag van ruim duizend euro per maand, elders in de Randstad liggen die prijzen nog hoger. Conclusie: deze woningen zijn onbetaalbaar voor mensen die net teveel verdienen voor een sociale huurwoning.

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..