HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huren ruim 9 procent duurder sinds inkomensafhankelijk huurbeleidHuren ruim 9 procent duurder sinds inkomensafhankelijk huurbeleid
Donderdag 4 september 2014 om 14:00 uur

Huren ruim 9 procent duurder sinds inkomensafhankelijk huurbeleid  04-09-2014 

De gemiddelde huurprijs van sociale en particulierehuurwoningen steeg in juli 2014 met 4,4 procent. Het jaar daarvoor nog met 4,7 procent. De huren liggen hiermee gemiddeld ruim 9 procent hoger sinds de invoering van het inkomensafhankelijke huurbeleid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Variatie door huurbeleid 
De maximale huurverhoging is in 2013 en 2014 gebaseerd op de inflatie van het voorafgaande jaar, een vast opslagpercentage en de inkomensafhankelijke huurverhoging. Door de invoering van het inkomensafhankelijke huurbeleid in 2013 varieerde de maximale huurstijging: van 4,0 procent voor de huurders met de laagste inkomens tot 6,5 procent voor de huurders met de hoogste inkomens.

Vooral sociale huurwoningen duurder 
Bij sociale verhuurders steeg de huur met gemiddeld 4,7 procent, bij particuliere verhuurders met 3,2 procent. Bij geliberaliseerde huurwoningen, waarvoor de inkomensafhankelijke huurverhoging niet geldt, was de huurstijging lager: 2,9 procent. Sociale verhuurders pasten de maximale huurstijging vaker toe dan particuliere verhuurders.

In augustus 2014 meldde het CBS nog dat de huren in juli 2014 met 4,3 procent stegen in plaats van met 4,4 procent. Dat percentage klopte niet, omdat nog niet alle verhuurders hun huurstijging aan het CBS hadden doorgegeven.

Bron: Aedes

«  Nieuws overzicht..