HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huren veel duurder dan kopenHuren veel duurder dan kopen
Donderdag 9 juli 2015 om 14:00 uur

Huren veel duurder dan kopen

Huishoudens die nu een huis willen huren zijn vrijwel overal in Nederland (veel) duurder uit dan huizenkopers. Dat geldt zeker voor de vrije huursector, maar ook in de sociale sector betalen huurders in veruit de meeste regio’s meer dan kopers. In sommige regio’s zelfs tweemaal zoveel.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. De krant, die hierover vandaag uitgebreid bericht, maakte daarvoor onder meer gebruik van gegevens die de redactie van de Woonbond eerder dit jaar verzamelde.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/hetvollepond.jpgDe Volkskrant vergeleek de woonuitgaven van huurders en kopers in 21 steden en regio’s. In totaal werden de gegevens van 80.000 recentelijk aangeboden woningen verzameld. Voor huurders in de sociale sector is Amersfoort de duurste gemeente om te gaan huren. Voor een eengezinswoning betalen ze gemiddeld € 11,70 kale huur per m2 en voor een appartement € 13,60 per m2. Eemvallei staat op de tweede plaats met respectievelijk € 11,- en € 12,30 per m2. In de vrije sector zijn huurders in de meeste regio’s nog veel duurder uit. De kroon spant Amsterdam waar een eengezinswoning gemiddeld € 22,20 huur per m2 kost en een appartement € 20,40. Ook Leiden, Groningen en Utrecht zijn dure steden voor huurders die zijn aangewezen op de vrije sector, met huren boven € 18,- per m2. De oorzaak is de enorme woningnood die de huren in de vrije sector tot grote hoogte opdrijft. Maar er zijn ook plaatsen en regio’s zonder woningschaarste waar de huren in de sociale sector zelfs hoger liggen dan in de vrije sector, met name in Limburg en Almere.

Omgekeerd Robin Hood-effect

Op Amsterdam na zijn nieuwe huizenkopers overal goedkoper uit dan nieuwe huurders. In Groningen en de Randstad het verschil zelfs een factor 2. Hoogleraar Peter Boelhouwer toont zich in de Volkskant niet verbaasd. ‘De laatste jaren zijn de directe woonuitgaven van kopers behoorlijk afgenomen.’ Woningcorporaties hebben de huren, vooral bij nieuwe verhuringen, daarentegen de laatste jaren fors verhoogd, mede onder druk van de verhuurdersheffing, een miljardenbelasting die eenzijdig wordt betaald door (ver)huurders.

Woonbonddirecteur Ronald Paping spreekt van ‘cynische cijfers’. Hij vindt dat er sprake is van een ‘omgekeerd Robin Hood-effect, waarbij arme huurders veel meer betalen voor wonen dan kopers en soms zelfs rijke huurders.’

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..