HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huurders klagen Staat aan voor huurverhogingHuurders klagen Staat aan voor huurverhoging
Maandag 27 januari 2014 om 12:00 uur

Huurders klagen Staat aan voor huurverhoging  27-01-2014 

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) start een juridische procedure tegen de Staat vanwege de inkomensafhankelijke huurverhoging. Die schendt volgens de belangenvereniging de privacy van huurders.

Privacybezwaren 
Om de huren te kunnen verhogen op basis van het inkomen, hebben verhuurders inkomensverklaringen nodig van de Belastingdienst. Volgens de huurdersvereniging weegt de noodzaak van het opvragen van deze verklaringen niet op tegen het grondrecht op privacy. Demaatregelen die de Belastingdienst dit jaar nam om aan privacybezwaren tegemoet te komen, zijn volgens de HA niet toereikend.

Huurders ontvangen dit jaar een brief van de Belastingdienst als hun verhuurder een inkomensverklaring heeft aangevraagd en gekregen. De huurdersvereniging vindt het kwalijk dat dit gebeurt nadat de inkomensindicatie al is ontvangen. Ook moet de controle op het onterecht opvragen van inkomensverklaringen veel strenger, vindt de HA.

Steun
Met de rechtszaak wil de belangenvereniging ervoor zorgen dat er geen inkomensindicaties meer worden verstrekt aan verhuurders en dat de Wet huurverhoging op grond van inkomen van tafel gaat. Met steun van 39 andere huurdersorganisaties heeft de Huurdersvereniging Amsterdam de zaak op woensdag 22 januari ingediend bij de rechtbank in Den Haag. De rechter heeft de Staat acht weken de tijd gegeven om te reageren op de dagvaarding.

Bron: Aedes

 

«  Nieuws overzicht..