HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huurders zijn duurder uit dan kopersHuurders zijn duurder uit dan kopers
Dinsdag 1 november 2016 om 16:00 uur

Huurders zijn duurder uit dan kopers

1 november 2016

Kopers betalen gemiddeld minder geld voor een vierkante meter woning dan huurders. Dat blijkt uit een recent rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hoge huurprijs

Gemiddeld zijn huurders per vierkante meter jaarlijks €72,- en kopers  €68,- kwijt. Vooral huurders met een laag inkomen, die net niet in aanmerking komen voor huurtoeslag, betalen veel meer dan kopers. De netto huurlasten per vierkante meter bedragen voor hen gemiddeld €83,- euro in een gespannen woningmarkt. Kopers betalen hier gemiddeld €60,- per vierkante meter. Voor minder gespannen woningmarkten is dit respectievelijk €80,- en €52,- blijkt uit het rapport. 

Stijgende huurprijzen door heffing

‘Door de enorm gestegen huren is het inmiddels vaak voordeliger om te kopen dan te huren in Nederland,’ stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Vooral sociale huurprijzen zijn de afgelopen jaren hard gestegen, doordat sociale verhuurders miljarden aan verhuurderheffing moeten betalen, die ze via huurverhogingen terugverdienen. De verhuurderheffing is een heffing die verhuurders betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen. Tegelijk met de invoering van de heffing is het inflatievolgend huurbeleid losgelaten, waardoor de huren jaarlijks 1,5 tot 4% boven inflatie konden stijgen.

Steeds meer huurders kunnen de huur amper opbrengen

Steeds meer huurders kunnen de huur dan ook amper betalen. Het percentage huurders met een ‘betaalrisico’  is tussen 2012 en 2015 gestegen van 16,2% naar 19%. Het gaat hier om huurders met een te laag netto besteedbaar inkomen om naast de woonlasten, noodzakelijke uitgaven en uitgaven voor sociale participatie te kunnen doen. 

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..