HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Huurders zitten nog steeds niet te wachten op kooprechtHuurders zitten nog steeds niet te wachten op kooprecht
Woensdag 22 februari 2012 om 00:00 uur

Huurders zitten nog steeds niet te wachten op kooprecht

Het onderzoek naar het draagvlak van kooprecht voor huurders, dat Maurice de Hond vorige week publiceerde, bevestigt de uitkomsten van de ledenraadpleging die de Woonbond al in november hield: huurders zitten hier niet op te wachten.

Volgens het onderzoek van De Hond is 26% van de huurders geïnteresseerd om de woning te kopen, maar zou slechts een deel daarvan het ook doen. Zowel bij De Hond als bij de ledenraadpleging van de Woonbond blijkt uiteindelijk rond de 18% van de huurders echt interesse te hebben in het kopen van de woning. Het is echter onduidelijk wel deel hiervan ook daadwerkelijk tot koop kan overgaan.

illustratie De Woonbond is voor een grotere keuzevrijheid van huurders. Als huurders hun huis willen kopen moet dat mogelijk zijn.

De Woonbond is tegen het kabinetsvoorstel om huurders van een corporatiewoning kooprecht te geven en die corporaties te verplichten 75% van hun woningen in de uitverkoop te doen. 'Dat zou het einde betekenen van de corporatiesector', aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Zo gooi je dus het kind weg met het badwater.’

Verkeerde conclusie

De conclusie die de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen uit het onderzoek trekt, is dat een kwart van de huurders wil kopen. Die conclusie is echter niet in overeenstemming met de eigen onderzoeksresultaten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een kwart van deze groep het huis zelfs niet wil kopen als het een lastenverlichting van 20% oplevert. Paping: ‘Deze groep kan onmogelijk als potentiële kopers worden gekenmerkt.’

De Hond deed zijn onderzoek overigens in opdracht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie).

Bron: De Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..