HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huurhuis is niet meer te betalenHuurhuis is niet meer te betalen
Dinsdag 26 juli 2016 om 08:00 uur

 

Huurhuis is niet meer te betalen

De huren rijzen de pan uit voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.  In de vrije sector zijn de prijzen het afgelopen jaar met 6,2 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste verhuurplatform van ons land.

 

Huurwoningen in Gouda.
Huurwoningen in Gouda. © ANP

Huren van ruim 1200 euro per maand zijn geen uitzondering meer. Daarvan zijn mensen de dupe die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Bijvoorbeeld omdat ze een flexibel contract of tijdelijk contract hebben, zzp'er zijn of net gescheiden zijn en snel aan een andere woning moeten zien te komen.

Er zijn 'slechts' 326.000 woningen in de gehele vrije sectormarkt beschikbaar. Juist door die schaarste nemen de huurprijzen een flinke spurt, zo constateert Pararius. Veel woningzoekenden komen daardoor klem te zitten.

Alleenstaanden

De Amersfoortse wijk Vathorst
De Amersfoortse wijk Vathorst © ANP

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft verwacht dat die spurt aanhoudt. ,,Een groeiende groep, vooral alleenstaanden en gescheiden mensen, komen klem te zitten. Een deel daarvan verdient genoeg om een huis te kopen, maar krijgt geen hypotheek omdat ze niet in het standaardplaatje passen. En dat terwijl ze met een woning in de vrije sector maandelijks veel duurder uit zijn."

Gemiddeld betaalt een woningzoekende in de vrije sector nu 13,50 euro per vierkante meter per maand. Vooral de steden in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland krikken dit landelijk gemiddelde flink op. Maar de trend is in het hele land te zien, ook in bijvoorbeeld Eindhoven en Tilburg.

Kale huren

Een groeiende groep, vooral alleenstaanden en gescheiden mensen, komen klem te zitten

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer

Volgens Pararius zijn de huren nu op het hoogste punt sinds begin 2010, hét moment dat het verhuurplatform voor het eerst deze gegevens is gaan bijhouden. In deze berekeningen zijn overigens niet alleen de kale huren meegenomen, maar ook gestoffeerde en gemeubileerde woningen.

Opvallend is dat van de vier grote steden Rotterdam bezig is aan een opmars. Daar 'doet' een huurwoning nu gemiddeld 14,22 euro per vierkante meter per maand. Voor een appartement van 80 vierkante meter tikt een huurder maandelijks bijna 1150 euro neer.

 

 

Bron: AD.nl

«  Nieuws overzicht..