HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huurprijs per vierkante meter in vrije sector stijgt met 7,9 procentHuurprijs per vierkante meter in vrije sector stijgt met 7,9 procent
Maandag 13 februari 2017 om 15:00 uur

'Huurprijs per vierkante meter in vrije sector stijgt met 7,9 procent' 

 
De huur van woningen in de vrije sector is in 2016 met 7,9 procent gestegen. Een huurwoning kostte eind vorig jaar gemiddeld 10,48 euro per vierkante meter.
 

Dat blijkt maandag uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

De totale huurprijs steeg in 2016 met 3,4 procent naar 987 euro per maand. Dit zou erop kunnen wijzen dat er vooral meer kleinere woningen zijn verhuurd.

De huurprijs van appartementen steeg vorig jaar harder (9,5 procent) dan die van woonhuizen (2,1 procent). De huren liggen respectievelijk op 11,83 euro en 8,37 euro per vierkante meter per maand.

Utrecht

In de provincie Utrecht steeg de gemiddelde huurprijs het hardst met 19,6 procent. Eind 2016 kostte een vierkante meter hier gemiddeld 12,25 euro per maand. In Noord-Holland ging het gemiddelde met 9,8 procent omhoog naar 13,95 euro.

Verder valt op dat de gemiddelde huurprijs in Zuid-Holland stabiel is gebleven. Het ging om een lichte stijging van 0,5 procent naar 10,03 euro. In de stad Den Haag was zelfs sprake van een lichte daling.

In de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland liggen de huurprijzen tussen de 7,50 en 8,50 euro per vierkante meter.

 Huurprijs vrije sector

Krapte

Het aanbod van huurwoningen in het middensegment groeit volgens NVM en VGM NL niet hard genoeg om de vraag bij te benen. De organisaties stellen dat huurwoningen in de vrije huursector voor steeds meer mensen onbetaalbaar dreigen te worden. Dit geldt met name voor huishoudens met een middeninkomen.

Uit recent onderzoek zou blijken dat twee derde van de mensen met lage middeninkomens (35.000 en 40.000 euro per jaar) een kale huur van tussen de 710,68 en 1.000 euro volgens de Nibud-normen niet kan betalen. Dit onderzoek is in opdracht van NVM en VGM NL uitgevoerd door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

"Het probleem is dat deze groep is aangewezen op het middensegment", stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en door de striktere financieringsregels en beperking van de leencapaciteit kunnen ze ook geen huis kopen."

Investeringen

Voorzitter Eric Verwey van VGM NL stelt dat er tientallen jaren te weinig is geïnvesteerd in de vrije huursector. "Het komt nu op gang, maar het is in onze ogen nog volstrekt onvoldoende", aldus Verwey. Hij benadrukt dat de commerciële huurmarkt in Nederland relatief klein is vergeleken met die in omliggende landen. "Het beperkte en daardoor relatief dure aanbod belemmert de toegang tot betaalbare vrije huurwoningen en ontwricht daarmee de totale woningmarkt."

"Vooral in de grote steden is het tekort nijpend en kunnen grote groepen huishoudens geen passende woning meer vinden. Er is en blijft dringend behoefte aan meer aanbod", menen Jaarsma en Verwey.

Aanbod

In de komende vier jaar komen er op basis van de al geplande nieuwbouw naar verwachting 25.000 huurwoningen in de vrije sector bij. De voorzitters pleiten voor meer nieuwbouw en stimuleringsmaatregelen van het Rijk om het aanbod verder te vergroten.

"Daar waar de markt dit uiteindelijk niet oppakt, zal het aanpassen van de liberalisatiegrens binnen het huidige systeem een middel kunnen zijn om het middensegment huurwoningen, regionaal, een volwaardig alternatief voor sociale huur dan wel koop te laten worden." De huidige liberalisatiegrens is 710,68 euro.

Ook vinden de NVM en VGM NL dat particuliere verhuurders meer vrijheden moeten krijgen om hun woningen te verhuren. Op deze manier zou er op relatief korte termijn meer aanbod bij kunnen komen.

«  Nieuws overzicht..