HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huurprijsstijging boven inflatie blijft forsHuurprijsstijging boven inflatie blijft fors
Donderdag 10 september 2015 om 15:00 uur

Huurprijsstijging boven inflatie blijft fors

De huurstijgingen vielen dit jaar lager uit dan de voorgaande jaren. Vooral de lage inflatie speelde daar een grote rol in, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die was met 1% maar liefst 1,5% procent lager dan vorig jaar. De huurverhogingen boven inflatie dalen veel minder hard en blijven daarmee ook dit jaar fors.

De gemiddelde huurverhoging bij sociale huurwoningen bedroeg 2,6%. Met een vergelijkbare inflatie als vorig jaar had de huurverhoging voor sociale huurwoningen 4,1% geteld. Wel is er minder vaak de maximale huurverhoging gevraagd dan in 2014.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/huurstijging.jpgDe gemiddelde huurstijging voor de gereguleerde sector lag, op 2,6%. ‘Gezien de lage inflatie is de huurverhoging nog steeds fors,’ stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Volgens de Woonbond laat dit zien dat maatregelen om de huurverhogingen aan banden te leggen hard nodig zijn. In juni sloten de Woonbond en corporatiekoepel Aedes een sociaal huurakkoord met een flinke beperking van de huurprijsstijging. Volgens het sociaal huurakkoord kunnen de huren in 2016 maximaal gemiddeld 1% boven inflatie stijgen. Minister Blok heeft al laten weten het akkoord grotendeels over te willen nemen.

Huurverhoging na bewonerswissel

Nieuwe huurders liepen opnieuw tegen hoge huurprijsstijgingen aan. Vrijkomende huurwoningen stegen gemiddeld maar liefst 9,9% in prijs bij bewonerswissel. De huurprijsstijging bij vrijgekomen woningen maakte 0,7% van de gemiddelde huursomstijging uit bij corporaties.

Sociaal huurakkoord

Binnenkort debatteert de Kamer over het sociaal huurakkoord. Blok wil beleggers met bezit in de sociale sector een status aparte geven. Zij mogen de huren met 2,5% boven inflatie laten stijgen. De Woonbond is fel tegen deze uitzondering voor beleggers. Huurders in de commerciële sector betalen vaak al meer huur voor een woning van minder kwaliteit. Met het voorstel van Blok zal dit nog verder scheefgroeien. Huurders met een sociale huurwoning in de commerciële sector kunnen een oproep aan de politiek doen via de sitemeerbetalenvoorminder.nl

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..