HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Huurprijzen vrije sector blijven stabielHuurprijzen vrije sector blijven stabiel
Woensdag 19 oktober 2011 om 00:00 uur

Laatste update:  19 oktober 2011 12:25 inf, bron: www.nu.nl

AMSTERDAM - Voor het zevende kwartaal op rij zijn de huurprijzen van woningen in de vrije sector vrijwel gelijk gebleven.

Foto:  Chris Heijmans

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland.

Het afgelopen kwartaal stegen de prijzen van huurwoningen licht met nog geen 0,2 procent vergeleken met het kwartaal daarvoor naar gemiddeld 12,19 euro per vierkante meter per maand.

 

Volgens algemeen directeur Jasper de Groot van Pararius is de stabiliteit van de huurprijzen in de vrije sector te danken aan het gelijkblijvende aanbod van huurwoningen.

 

Dubbele lasten

De Groot: ''We zien geen plotselinge grote stijgingen meer zoals eind 2009. Toen verdubbelde het aanbod te huur gezette woningen zich in een mum van tijd tot 14.000 per kwartaal. De verdubbeling werd vooral veroorzaakt door particuliere eigenaren die een nieuwe woning hadden gekocht, maar hun oude woning nog niet hadden verkocht. Deze woningen werden en masse te huur aangeboden om de dubbele lasten te kunnen dekken.''

Maar huurprijzen reageren heftig op dit soort stijgingen van het aanbod en zetten een harde daling in, zegt De Groot.

''We zien in 2011 juist weer een genormaliseerd niveau van het aantal huurwoningen dat per kwartaal te huur wordt aangeboden. Het gaat om gemiddeld 12.000 huurwoningen per kwartaal en dat heeft een stabiliserend effect op de huurprijzen.''

«  Nieuws overzicht..