HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huurprijzen vrije sector stijgen met 5,1%Huurprijzen vrije sector stijgen met 5,1%
Dinsdag 16 februari 2016 om 12:00 uur

Huurprijzen vrije sector stijgen met 5,1%

De huurprijs per m2 voor een vrijesectorhuurwoning steeg in het laatste kwartaal van 2015 met 5,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De huurprijs per m2 kwam uit op € 9,68. Amsterdam is absolute uitschieter met gemiddeld € 14,88 per m2.

Handen met eurohuisje

Dit blijkt uit onderzoek van VGM NL, de brancheorganisatie van vastgoedmanagers en NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs onroerend goed.

NVM en VGM NL herkennen zich niet in het beeld dat onlangs werd geschetst door bemiddelingssite Pararius dat de gemiddelde huurprijs in Amsterdam boven de € 2.000,- per maand ligt. Binnen Amsterdam verschillen de vierkantemeterprijzen bovendien sterk. In Zuidoost kan een huurder in de vrije sector nog terecht voor minder dan € 10,- per m2, terwijl in het centrum meer dan € 20,- per m2 neergeteld dient te worden. Ook in andere gemeenten in de regio Amsterdam ligt de gemiddelde huur per m2 hoger dan € 12,-. In gemeenten als Rotterdam, Groningen, Den Haag, Den Bosch en Utrecht ligt de huurprijs tussen € 10,- en € 11,- per m2.

Gestoffeerde woningen

Vooral ‘expats’ hebben belangstelling voor gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen. Deze markt beperkt zich hoofdzakelijk tot gemeenten als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar en Delft. Voor gestoffeerde woningen (inclusief vloerbedekking en gordijnen) lag de huurprijs in het vierde kwartaal 2015 op € 13,86 per m2, een stijging met 9,1%. In Amsterdam wordt bijna € 23,- per m2 betaald voor een gestoffeerd pand. Rotterdam is bijna de helft goedkoper met een gemiddelde m2-prijs van onder de € 12,- per m2. In Wassenaar ligt de prijs voor gestoffeerde woningen rond de € 14,50 per m2.

Gemeubileerde woningen

De m2-prijs voor gemeubileerde woningen (geheel ingericht) bedroeg € 16,75: een stijging van 9,3% tegenover hetzelfde kwartaal in 2014. Ook hier spant Amsterdam de kroon met prijzen rond € 23,- per m2. Ook in Amstelveen (€ 18,30), Den Haag (€ 16,30), Rotterdam (€ 16,-) en Delft (€ 13,80) wordt flink betaald voor gemeubileerde woonruimte.

Aanbod fors uitbreiden

Beide vastgoedorganisaties vinden dat het aanbod in de vrije huursector fors moet worden uitgebreid, om te voorkomen dat de huurprijzen nog verder gaan stijgen. ‘De vrije huursector verdient een betere reputatie’, meent NVM-voorzitter Ger Hukker. ‘Vaak wordt gezegd dat huren voor losers is, voor mensen die niet in staat zijn om een woning te kopen. Maar ik zie een heel andere maatschappelijke ontwikkeling, namelijk dat steeds meer mensen, jong en oud, bewust kiezen voor huur. Het biedt comfort, en het is flexibel.’

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..