HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Huurschuld op woonwagenkampjes Gemert-Bakel ongekend hoog: 277.000 euroHuurschuld op woonwagenkampjes Gemert-Bakel ongekend hoog: 277.000 euro
Donderdag 3 december 2015 om 08:00 uur

Huurschuld op woonwagenkampjes Gemert-Bakel 'ongekend hoog': 277.000 euro

GEMERT - Woonwagenbewoners in Gemert-Bakel hebben een gezamenlijke huurschuld aan de gemeente van meer dan een kwart miljoen euro. Het gaat om 14 gezinnen die in 5 jaar tijd een huurachterstand hebben opgebouwd van 277.134,15 euro. De gemeente heeft al die tijd weinig actie ondernomen om de achterstallige huurpenningen te innen.

Aanmaningen

Een maand geleden zijn de aanmaningen de deur uitgegaan. "Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, komt de deurwaarder achterstallige huur innen en ontbinden we de huurovereenkomst. Dat gaat geen maanden meer duren", zegt wethouder Miranda de Ruiter.
Ze kan niet verklaren hoe het komt dat de schulden zo hoog hebben kunnen oplopen, maar het is geen goed signaal dat de gemeente hiermee afgeeft naar haar andere inwoners.

'Ongekend hoog'

Een huurachterstand van ruim 277.000 euro is 'ongekend hoog'. Dat zeggen diverse mensen die zich met woonwagenzaken bezighouden. Het fenomeen komt elders in deze omvang niet voor. Weinig gemeenten verhuren zelf nog. 

Zo verhuurt de regionale woningcorporatie WoCom woonwagens op 5 kampjes in Beek en Donk, Lieshout en Someren. "Wij hebben op deze locaties nauwelijks meer huurachterstand dan bij onze reguliere woningen", zegt een woordvoerder. "Dat komt waarschijnlijk door de persoonlijke benadering van onze incasso-medewerkers. Die zitten dicht op onze huurders. Ze sturen geen brieven, maar gaan er zelf op af."

Ingrijpen

Strikte handhaving is ook het devies van Nijbod Consultancy BV in Eindhoven. Dit bedrijf verzorgt voor tachtig gemeenten en zeventig corporaties, waaronder vele in Brabant en Limburg, het beheer en onderhoud van woonwagenlocaties. "Onze ervaring is dat je er bovenop moet zitten", stelt adjunct-directeur mr. Jeroen Hoogbergen. "A zeggen en B doen. Dus ingrijpen bij betalingsachterstand." Hij staat versteld van de hoge huurschuld in Gemert-Bakel.

Nijbod verzorgde tot vijf jaar terug de verhuur van woonwagens voor deze gemeente. Dat verliep volgens Hoogbergen prima. Maar toenmalig wethouder Harrie Verkampen en burgemeester Jan van Maasakkers beëindigden eenzijdig het contract met Nijbod. "De boodschap was dat ze de verhuur zelf wilden gaan doen."

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant.

Bron: ED

«  Nieuws overzicht..