HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Inkomensgrens sociale huurwoning omhoogInkomensgrens sociale huurwoning omhoog
Maandag 18 november 2013 om 18:00 uur

Inkomensgrens sociale huurwoning omhoog

De Europese inkomensgrens voor een sociale huurwoning moet omhoog, naar 43.000 euro. De PvdA zal daar dinsdag voor pleiten bij de behandeling van de begroting van minister Stef Blok (Wonen).

Foto:  ANP

Nu is het nog zo dat je met een inkomen boven de 34.000 euro geen sociale huurwoning krijgt. Europese regelgeving maakt het volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch onmogelijk om woningen toe te wijzen aan inkomens tussen de 34.000 en 43.000. Ze verdienen nu te veel voor een sociale huurwoning en vaak te weinig voor een woning in de vrije sector.

Monasch wil met zijn voorstel de doorstroming in de sociale huursector verbeteren. Daarvoor moeten er ook meer huurwoningen in de vrije sector worden gebouwd door particuliere investeerders.

Monasch wil dat de Europese grens gedurende vijf jaar op 43.000 euro komt te liggen. Nieuwe huurwoningen die in die tijd in de vrije sector worden gebouwd zullen wat hem betreft ongeacht de WOZ-waarde altijd in de vrije sector verhuurd kunnen worden.

Starters

Starters met een inkomen tussen de 34.000 en 43.000 euro moeten een tijdelijk huurcontract voor 5 jaar kunnen krijgen. Daarna wordt afhankelijk van het aanbod in de vrije sector en het inkomen bepaald of iemand nog recht heeft op de sociale huurwoning.

Dat moet het scheefwonen tegengaan, waarbij iemand heel lang in zijn goedkope huurwoning blijft zitten, terwijl hij allang genoeg verdient om te kopen of in de vrije sector te huren.

De Woonbond is blij met het voorstel van de PvdA om de grens op te trekken naar 43.000 euro. De bond zegt dat veel woningzoekenden geholpen zijn als de inkomensgrens naar boven verschuift.

Bron: NU.nl

«  Nieuws overzicht..