HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Kabinet gaat plannen woningmarkt heroverwegenKabinet gaat plannen woningmarkt heroverwegen
Donderdag 7 februari 2013 om 11:00 uur

Kabinet gaat plannen woningmarkt heroverwegen

DEN HAAG - Het kabinet gaat bezien of de plannen voor de woningmarkt kunnen worden aangepast.

Foto:  ANP

Dat bevestigen bronnen aan NU.nl na berichtgeving van RTL. Minister Stef Blok (Wonen) is voor de plannen met de hypotheekrenteaftrek, verhuurdersheffing en huurverhoging afhankelijk van het CDA, aangezien PvdA en VVD geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Donderdagochtend is er bij de fractie van het CDA, voorafgaand aan het debat over de huurverhoging, topoverleg geweest tussen Blok, minister Dijsselbloem (Financiën), CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma en CDA-Kamerlid Raymond Knops.

Tijdens het overleg heeft het CDA duidelijk gemaakt dat zij de plannen alleen kunnen steunen als de plannen rond verhuurdersheffing en huurverhoging worden verzacht. 

Volgens de christendemocraten zorgen de plannen ervoor dat de investeringen door de corporaties helemaal stil dreigen te vallen.

Haast

Blok heeft haast, want de wet om de huren te kunnen verhogen moet op 1 juli al in werking treden en vanwege de voorbereiding al op 1 maart door beide Kamers zijn aangenomen.

Huishoudens tussen de 33.614 en 43.000 euro gaan 2,5 procent meer huur betalen, inkomens boven de 43.000 6,5 procent.

Verhuurdersheffing

De oppositie liet eerder deze week al weten moeite te hebben met het behandelen van deze wet, omdat over de invulling van de verhuurdersheffing pas later in de maand duidelijkheid komt.

Deze verhuurdersheffing moet jaarlijks twee miljard opleveren van de woningcorporaties. De oppositie wil de verhoging en de heffing in samenhang kunnen beoordelen.

"Eigenlijk worden we in een debat gedwongen dat we helemaal niet kunnen overzien", aldus Knops dinsdag. 

Hij stelde toen al voor de verhuurdersheffing te verlagen. "Voor elke miljard dat de corporaties kunnen investeren kunnen ze twintig miljard lenen om de bouwcapaciteit te versterken."

Door: NU.nl/Lucas Benschop

«  Nieuws overzicht..