HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Kabinet wil marktprijs voor monumentenwoningenKabinet wil marktprijs voor monumentenwoningen
Dinsdag 24 april 2012 om 14:00 uur

Kabinet wil marktprijs voor monumentenwoningen

 

Minister Spies wil de maximumhuren van monumenten fors optrekken. In combinatie met de al eerder verhoogde maximumhuren in schaarstegebieden, heeft dat tot gevolg dat verhuurders voor bijna elke monumentenwoning een markthuur mogen vragen.

Spies stelde afgelopen maandag voor om speciaal voor monumentenwoningen het puntenstelsel aan te passen. Als het aan het kabinet ligt krijgen alle monumenten 50 extra punten, in plaats van een monumententoeslag die onder andere gebaseerd is op de grootte van de woning.

Afbeelding: markthuurTenzij politiek Den Haag een stokje steekt voor het nieuwe voorstel, wordt hierdoor het centrum van oude steden onbetaalbaar voor gewone huurders.

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) waarschuwt bij monde van voorzitter Frans Ligtvoet voor het verder uiteen vallen van de stad in wijken voor de rijken en buurten voor de armen. De maatregel zou niet alleen gevolgen hebben voor Amsterdam, maar ook voor andere oude stadscentra en dus voor alle studentensteden. De Woonbond is het volledig met de HA eens.

Compensatie voor lagere huur slecht geïsoleerde woning

Het kabinet wil de maatregel nemen omdat de maximumhuur van monumentenwoningen iets omlaag is gegaan als gevolg van de introductie van het Energielabel in het woningwaarderingsstelsel, in juli 2011. Door een nieuwe manier van punten tellen krijgen slecht geïsoleerde woningen sindsdien minder punten (gemiddeld 7), en goed geïsoleerde woningen juist meer. Monumentale panden kunnen over het algemeen minder goed geïsoleerd worden.

Extra punten ook voor onzelfstandige woonruimte

Woonbondwoordvoerder Hans Roseboom: "Het kabinet schiet met een kanon op een mug. De nieuwe manier van punten tellen zorgt ervoor dat slecht geïsoleerde woningen gemiddeld 7 punten minder waard zijn. Het kabinet wil dat nu ‘compenseren’ door 50 extra punten toe te kennen, en door die extra punten ook toe te kennen aan onzelfstandige woonruimte. Met name jongeren (kamerbewoners) worden daar de dupe van."

Geen wetsvoorstel, maar AMvB via voorhangprocedure

Het kabinet wil de extra punten voor monumentenwoningen doorvoeren via een zogenaamde ‘voorhangprocedure’. Voor een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) via een voorhangprocedure geldt dat de maatregel wordt doorgevoerd, tenzij de Tweede Kamer of Eerste Kamer zich daar tegen verzetten. De Woonbond hoopt dat dit gaat gebeuren.

77% corporaties beheert monumenten

Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw bleek vorig jaar dat 77% van de woningcorporaties monumenten beheert. In totaal gaat het om 42.800 eenheden, waarvan 95% als woning wordt verhuurd. Veel van deze woningen zijn te vinden in de centra van grote steden.

Bron: de Nederlandse Woonbond (www.woonbond.nl)

«  Nieuws overzicht..