HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Kamer akkoord met verstrekking inkomensgegevens BelastingdienstKamer akkoord met verstrekking inkomensgegevens Belastingdienst
Donderdag 3 maart 2016 om 18:00 uur

Kamer akkoord met verstrekking inkomensgegevens Belastingdienst  03-03-2016 

De Belastingdienst mag doorgaan met het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan verhuurders en de inkomensafhankelijke huurverhoging moet blijven gelden voor 2016. Dat is de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer op 2 maart 2016.

Reparatiewet 
Het debat ging over de wet Gegevensverstrekking Belastingdienst. Deze ‘reparatiewet’ was nodig omdat er volgens de minister ‘technische onvolkomenheden’ stonden in de huidige wet die deze gegevensverstrekking bij inkomensafhankelijke huurverhoging regelt. De Raad van State oordeelde begin februari 2016 dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens van huurders van sociale huurwoningen mag verstrekken aan woningcorporaties als die daarom vragen. In de wet stond namelijk niet expliciet dat de Belastingdienst verplicht is om inkomensgegevens te verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen, terwijl dit wel nodig is, aldus de Raad van State.

Minister Blok wil zekerheid dat de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2016 kan doorgaan. Daarom heeft hij in de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015 - die al in behandeling is in de Eerste Kamer - een artikel opgenomen dat hetzelfde regelt als de wet Gegevensverstrekking Belastingdienst.

De SP wilde er met twee moties voor zorgen dat de Belastingdienst de voorbereidingen voor het opvragen van inkomensverklaringen stopzet en dat minister Blok afziet van de inkomensafhankelijke huurverhoging voor 2016. De huurders die in de afgelopen jaren een inkomensafhankelijke huurverhoging kregen, zouden volgens de SP nu een huurverlaging moeten krijgen. Na stemming over deze moties op 3 maart 2016 bleek daar onvoldoende steun voor in de Kamer.

Webportaal Belastingdienst 
Woningcorporaties en andere verhuurders kunnen normaal gesproken inkomensverklaringen van hun huurders (in sociale huurwoningen) opvragen via een webportaal van de Belastingdienst. Dit webportaal kan pas open nadat ook de Eerste Kamer akkoord is met een van de wetsvoorstellen. De Eerste Kamer moet nog vaststellen wanneer zij de wetten bespreekt. Daarmee is het nog onzeker of het webportaal zoals gepland op 15 maart open kan.

Bron: Aedes

«  Nieuws overzicht..