HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Kamer bezorgd over inkomensafhankelijke huurverhogingKamer bezorgd over inkomensafhankelijke huurverhoging
Vrijdag 26 april 2013 om 12:00 uur

Kamer bezorgd over inkomensafhankelijke huurverhoging  26-04-2013 

In een ingelast overleg uitten Tweede Kamerleden 25 april 2013 hun bezorgdheid over de uitvoeringsproblemen rond de inkomensafhankelijke huurverhoging. Minister Blok zegde toe de Kamer te blijven informeren over de uitvoeringspraktijk en komt na de zomer met meer informatie.

Uitvoeringsproblemen 
In het debat naar aanleiding van de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer spraken meerdere Kamerleden hun zorgen uit. Linda Voortman (GroenLinks) noemde de uitvoeringsproblemen ‘zeer zorgelijk’ ‘Vooral woningcorporaties trekken aan het kortste eind. Zij lopen geld mis omdat ze door de problemen rond de aanlevering van inkomensgegevens de huur niet kunnen verhogen terwijl er een verhuurdersheffing boven hun hoofd hangt.’

Ontbrekende inkomensgegevens 
Kees Verhoeven (D66) vroeg de minister in kaart te brengen hoeveel huurinkomsten corporaties hierdoor mislopen en wat dit betekent voor hun bijdrage aan de verhuurdersheffing. Paulus Jansen (SP) wilde van de minister weten of de hoeveelheid ontbrekende inkomensgegevens voor de minister reden is om met de maatregel te stoppen. Volgens Jansen is de chaos rond de uitvoering zo groot dat hij alle huurders opriep tegen de huurverhoging bezwaar te maken. ‘Er is op grote schaal sprake van rechtsongelijkheid voor huurders’, zei Jansen.

‘Verantwoord proces’ 
Minister Blok beloofde de Kamer te blijven informeren over de uitvoeringspraktijk van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Ondertussen vindt de minister het ‘een verantwoord proces’ en gaat hij op de ingeslagen weg door ‘Als dit op de juiste wijze wordt uitgevoerd, is het heel goed uitvoerbaar. Dat blijkt uit feit dat het bij veel corporaties goed is gegaan’, zei de minister. Hij nam het op voor de Belastingdienst die volgens hem geen steken heeft laten vallen.

De minister kondigde aan nog voor 1 mei 2013 met een hardheidsclausule voor chronisch zieken en gehandicapten te komen waarin voor deze groep huurders een ontheffing voor de inkomensafhankelijke huurverhoging wordt geregeld.

Onderzoek van Aedes 
Na de zomer zal de minister de Kamer informeren over de uitvoeringskosten van de Belastingdienst. Ook geeft hij dan een tussenstand van de ingediende bezwaren. Tevens informeert hij de Kamer over een onderzoek dat Aedes momenteel uitvoert. Hierin onderzoekt Aedes hoeveel corporaties de inkomensafhankelijke huurverhoging hebben doorgevoerd en hoeveel hiervan hebben afgezien.

Bron: Aedes

«  Nieuws overzicht..