HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenContactPrivacywetLinksFoto'sOverigArchiefDigipanel_Aanmelden

 

Nieuws

Kamer wil alsnog meer initiatiefrecht huurdersKamer wil alsnog meer initiatiefrecht huurders
Donderdag 28 april 2011 om 00:00 uur

Kamer wil alsnog meer initiatiefrecht huurders

Uitgegeven: 28 april 2011 11:28
Laatst gewijzigd: 28 april 2011 11:34

DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat huurders alsnog meer mogelijkheden krijgen hun huis op te knappen.

 Een wetsvoorstel vanuit het vorige kabinet werd onlangs door de ministers Donner (Binnenlandse Zaken) en Opstelten (Justitie) ingetrokken.

De wet, waarbij verhuurders verplicht kunnen worden huurwoningen te verbeteren, zou volgens de ministers voor extra regeldruk zorgen en nauwelijks een aanvulling zijn op de huidige wetgeving.


Jacques Monasch (PvdA) stelt echter dat er met het wetsvoorstel veel meer mogelijk zou zijn. “Nu is het alleen mogelijk om verhuurders op te roepen energiebesparende aanpassingen aan het huis doen, in ruil voor huurverhoging”, stelt Monasch.

“In de nieuwe, ingetrokken wet mag de huurder van alles voorstellen, waaronder bijvoorbeeld aanpassingen tegen inbraak.”

De PvdA'er is voornemens om samen met SP en GroenLinks alsnog een initiatief-wetsvoorstel in te dienen. D66 laat weten dit te zullen steunen en ook het CDA wil het huidige huurdersrecht aanpassen.

 

Compensatie

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut zou dit wetsvoorstel enige compensatie betekenen na al het 'huurdertje pesten' door dit kabinet.

“Na de huurverhogingen, heffingen voor corporaties en de inkomensgrens voor sociale huurhuizen was dit eindelijk een maatregel waar de huurder wel baat bij had.”

 

Regeldruk

Linda Voortman (GroenLinks) noemt het onzin dat de ingetrokken wet voor meer regeldruk zou zorgen. “Het initiatief ligt bij de huurder, dat betekent dat diegene het hele verbouwplan zal moeten opstellen. Daar ligt dus ook de verantwoordelijkheid.”

Monasch merkt dat in de huidige wet de corporaties verbouwingen tegenwerken. “Die willen vaak gewoon slopen, in plaats van huizen opknappen. Terwijl de huurders met wat aanpassingen gewoon in hun huis willen blijven zitten. Maar ja, dat past dan niet in het businessplan van de corporaties.”

 

CDA

Het CDA is het er niet mee eens dat het kabinet de wet zomaar heeft ingetrokken. “Er moet wel iets gebeuren”, stelt Kamerlid Bas Jan Bochove. “Misschien moet het initiatief inderdaad dan maar via de Kamer komen, al ben ik niet voor ongebreidelde vrijheid voor de huurders.”

VVD-Kamerlid Betty de Boer is het met het kabinet eens dat het wetsvoorstel een overbodige aanvulling is op wat nu al kan.

Donderdag vergadert de Tweede Kamer met Donner en Opstelten over het wetsvoorstel.

© NU.nl/Lucas Benschop

«  Nieuws overzicht..