HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Leer van slechte Duitse ervaringen met liberalisering huurmarktLeer van slechte Duitse ervaringen met liberalisering huurmarkt
Woensdag 20 november 2013 om 17:00 uur

Leer van slechte Duitse ervaringen met liberalisering huurmarkt

In een opiniestuk in het Financieele Dagblad (FD) van vandaag waarschuwen Woonbonddirecteur Ronald Paping en directeur Barbara Steenbergen van het EU-bureau van de International Union of Tenants (IUT) in Brussel, voor de negatieve gevolgen van de voorgenomen liberalisering van de Nederlandse huurmarkt. Afschrikwekkend voorbeeld is Duitsland, waar de liberalisering tot excessen heeft geleid.

Huren is populair in Duitsland. Meer dan de helft van de bevolking woont er in een huurwoning. Waar in Nederland 90% van de huurwoningen is gereguleerd, is bij onze oosterburen juist de geliberaliseerde sector groot en de sociale markt klein (10%).

Afbeelding: Sklyline KeulenIn de Duitse steden heeft schaarste de afgelopen jaren tot enorme huurstijgingen geleid: in de grootste steden zo’n 25%, in de kleinere universiteitssteden tot wel 44%.

De explosieve huurstijgingen waren een hoofdthema tijdens de Bondsdagverkiezingen in september. Mede daarom heeft de toekomstige CDU-SPD-coalitie plannen klaarliggen voor een grote stelselwijziging, die de enorme huurstijgingen moet beperken. In de plannen wordt de huurstijging voor zittende huurders, nu maximaal 20% in drie jaar, beperkt tot maximaal 15% in vier jaar. De ‘Mietpreisbremse’ geldt al voor steden als Berlijn, München, Hamburg en 81 gemeenten in Beieren. De toekomstige coalitie wil bovendien dat de nieuwe huur maximaal 10% boven de lokaal vergelijkbare huren mag liggen. Om de schaarste te beperken zal nieuwbouw van woningen gestimuleerd worden en komt er 700 miljoen extra beschikbaar voor stedelijke vernieuwing.

Laat obsessie varen

‘Terwijl in Nederland minister Blok de ene na de andere regeling introduceert om liberalisatie van gereguleerde woningen naar een marktconforme huurprijs te vergemakkelijken, realiseren CDU/CSU en SPD zich welke rampzalige gevolgen dat liberale beleid oplevert. De Nederlandse politiek zou moeten leren van de Duitse ervaringen. Het is tijd dat de politiek zijn obsessie met markthuren laat varen’, aldus Paping en Steenbergen in het FD.

Andere koers

Ze pleiten voor een radicaal andere koers: ‘Betaalbaarheid moet centraal komen te staan. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat 28% van de huurders nu al onder de armoedegrens leeft. Als het regeringsbeleid onveranderd wordt uitgevoerd, stijgt dat naar 35%. Scherp het woningwaarderingsstelsel aan zodat de maximale huurstijgingen voor zittende huurders en voor nieuwe huurders afgeremd worden. Verlaag de jaarlijkse huurverhogingen en houd de huren op die manier betaalbaar.’

Bron: de Nederlandse Woonbond

 

«  Nieuws overzicht..