HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Liberalisatiegrens bevriezen? Dan ook een liberalisatieverbod!Liberalisatiegrens bevriezen? Dan ook een liberalisatieverbod!
Woensdag 9 april 2014 om 17:00 uur

Liberalisatiegrens bevriezen? Dan ook een liberalisatieverbod!

Het kabinet wil de ‘liberalisatiegrens’ de komende jaren bevriezen op € 700 euro. Goed nieuws voor huurders? Alleen als ook de maximale huur wordt bevroren en corporaties een liberalisatieverbod krijgen, zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Hij pleit voor indammen van de huurexplosie.

Als een huurder een sociale huurwoning betrekt, betaalt hij een maandhuur van maximaal € 700. Als het aan Jacques Monasch (PvdA) ligt, wordt dat maximumbedrag -de liberalisatiegrens- de komende jaren niet hoger. Monasch haalde gisteren de krant met zijn voorstel daartoe. Volgens berichtgeving van de NOS, heeft dit voorstel van Monasch de steun van het kabinet.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/eurohuisjeshanden.jpgWoonbonddirecteur Ronald Paping is groot voorstander van betaalbare woningen voor nieuwe huurders, maar vindt dat ook zittende huurders betaalbaar moeten kunnen wonen. Het komt regelmatig voor dat zittende huurders van een sociale huurwoning meer betalen dan € 700 per maand. Daar kan het kabinet iets aan doen door behalve de liberalisatiegrens ook de maximale huurprijs te bevriezen. En door de huurverhogingen de komende jaren te beperken. Verder is het volgens Paping vooral belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen zijn om te verhuren. Hij pleit er daarom voor om corporaties een liberalisatieverbod op te leggen. Vrijkomende sociale huurwoningen worden nu in de praktijk vaak verkocht, of opnieuw verhuurd als vrije sector woning. Als dat niet verandert, betekent ‘bevriezen van de liberalisatiegrens’ dat er de komende jaren nóg minder woningen beschikbaar komen voor huurders met een bescheiden inkomen.

Omvang sociale huursector in stand houden

In een opinie-artikel in reactie op de plannen van Monasch schrijft Paping dat een liberalisatieverbod voor corporaties in overeenstemming zou zijn met de afspraak in het regeerakkoord om de omvang van de sociale huursector in stand te houden. 'Als tegelijkertijd het huurbeleid verstandiger wordt door de verhouding tussen huurprijs en kwaliteit te verbeteren, gecombineerd met een matiging van de gemiddelde jaarlijkse huurstijging dan zou de huidige huurexplosie op een verstandige en sociale manier worden ingedamd.'

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..