HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Maakt uw bezwaarschrift kans? Doe de huurverhogingscheckMaakt uw bezwaarschrift kans? Doe de huurverhogingscheck
Vrijdag 4 april 2014 om 18:00 uur

Maakt uw bezwaarschrift kans? Doe de huurverhogingscheck

Deze maand krijgt u een brief over de huurverhoging per 1 juli. Met de online check van de Woonbond kunt u nagaan of uw verhuurder zich daarbij aan alle wettelijke regels houdt. Als dat niet zo is, kunt u met succes bezwaar maken. Dat kan u veel geld schelen.

Dit jaar is er -net als vorig jaar- een inkomensafhankelijke huurverhoging mogelijk. Daarmee zijn de wettelijke regels voor de jaarlijkse huurverhoging zeer ingewikkeld gemaakt.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/controleerhuurverhogingsvoorstel.jpgVerhuurders versturen nogal eens huurverhogingsvoorstellen die niet kloppen. Soms omdat ze de regels niet goed kennen, of aan hun laars lappen. Vaak ook omdat zij niet weten dat de inkomensindicatie waar zij hun voorstel op baseren niet (meer) klopt. Uw huur mag met een bepaald maximumpercentage worden verhoogd. Welk percentage dat is, hangt volgens de wet af van uw (belastbaar) inkomen uit 2012 én 2013. En van de samenstelling van uw huishouden per 1 juli 2014. Als uw verhuurder méér wil vragen dan 4% huurverhoging, moet hij een inkomensindicatie opvragen bij de Belastingdienst. Deze moet hij meesturen met het huurverhogingsvoorstel. De Belastingdienst geeft verhuurders geen informatie over uw exacte inkomen, maar laat alleen weten in welke inkomenscategorie uw huishouden viel in 2012. Over 2013 kan de Belastingdienst nog geen gegevens leveren. Wie er per komende juli tot uw huishouden hoort weet de Belastingdienst ook nog niet. Daardoor kunt u een huurverhogingsvoorstel krijgen dat gebaseerd is op foutieve of achterhaalde inkomensgegevens.

Maak hoe dan ook bezwaar bij fouten

Tegen een (inkomensafhankelijke) huurverhoging van 4.5 of 6.5% kunt u met succes bezwaar maken als uw inkomen in 2013 gedaald is, of als de inkomensindicatie om andere redenen niet (meer) klopt. Tegen een huurverhoging van 4% (of minder) zal bezwaar op grond van uw inkomen niet succesvol zijn. Maar er kan wel iets anders aan de hand zijn waardoor u met succes bezwaar kunt maken. Of dat bij u zo is, kunt u controleren met de check van de Woonbond. Maar ook als de huurverhoging wettelijk is toegestaan kunt u bezwaar maken. U zult de bezwaarprocedure dan verliezen, maar bezwaar maken mág altijd. Een verloren bezwaarprocedure kost u wel 25 euro aan legeskosten.

Maak voor 1 juli bezwaar

Als u bezwaar maakt is het erg belangrijk dat u dat tijdig doet. Gaat het om een huurverhoging per 1 juli dan moet uw bezwaarbrief vóór 1 juli door de verhuurder zijn ontvangen. Als u ervoor kiest om bezwaar te maken door de oude huurprijs te blijven betalen moet u ervoor zorgen dat u een eventuele automatische incasso tijdig laat aanpassen. Stuurt u geen bezwaarbrief én betaalt u de huurverhoging, dan is er na 1 juli niets meer aan te doen. U zit dan aan de huurverhoging vast, zelfs als die wettelijk gezien onterecht was.

Huurderslijn helpt bij bezwaar maken

Hebt u vragen over bezwaar maken, naar aanleiding van de huurverhogingscheck? Dan kunt u telefonisch advies vragen bij de Huurderslijn van de Woonbond (020-5517755). Daarvoor moet u wel lid zijn van de Woonbond. Bent u nog geen lid dan kunt u dat worden bij het eerste telefoongesprek. Of u kunt via de website lid worden.

Zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..