HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Minister stelt huursombenadering jaar uit Minister stelt huursombenadering jaar uit
Woensdag 29 oktober 2014 om 16:00 uur

Minister stelt huursombenadering jaar uit  29-10-2014 

Huurders van sociale huurwoningen krijgen in 2015 nog een keer te maken met een inkomensafhankelijke huurverhoging. Het nieuwe huurbeleid, de huursombenadering, gaat pas in 2016 in. Dat schreef minister Blok 28 oktober 2014 aan de Tweede Kamer.

Huursombenadering 
Huurbeleid volgens de huursombenadering betekent dat de overheid vaststelt hoeveel de huren van alle woningen van een corporatie in een jaar samen mogen stijgen. Sommige huren kunnen dan iets meer stijgen en andere wat minder, binnen afgesproken grenzen. Zo kan een corporatie ervoor zorgen dat de huren stap-voor-stap zo goed mogelijk aansluiten bij de waarde van de woning. Aedes pleit al geruime tijd voor een huursombenadering.

Nadere uitwerking 
Volgens de minister is het nog niet gelukt om een voorstel uit te werken dat aan de randvoorwaarden voldoet en behoeft het voorstel ‘nadere uitwerking en overleg’. Die randvoorwaarden zijn dat het nieuwe huurbeleid niet ten koste mag gaan van de huuropbrengst van verhuurders en dat de huurtoeslag die het Rijk uitkeert aan huurders niet te veel mag stijgen. De minister schrijft verder dat het niet wenselijk is om een nieuw huurbeleid in te voeren als verhuurders komend jaar ook voor het eerst met het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS) gaan werken.

Nieuw voorstel 
Minister Blok komt in het voorjaar van 2015 met een nieuwe voorstel. De huursombenadering gaat dan in 2016 in. Dat betekent dat de inkomensafhankelijke huurverhoging geldt voor de periode juli 2015 tot en met juni 2016.

Aedes: ‘Kom met breed gedragen voorstel’ 
Aedes vindt het teleurstellend dat de minister niet op tijd met een voorstel is gekomen. Op Prinsjesdagvroeg Aedes het kabinet nog haast te maken met het nieuwe huurbeleid. Inmiddels is invoering in 2015 echter niet meer haalbaar, zeker in samenhang met de krappe invoeringstermijn van het nieuwe woningwaarderingsstelsel. Aedes vindt het van belang dat de minister in het voorjaar met een zorgvuldig uitgewerkt, breed gedragen voorstel komt. Aedes denkt hierover graag mee met het ministerie.

Praktische documentatie

  • Brief minister Blok aan Tweede Kamer over huursombenadering (28 oktober 2014)Download pdf

Bron: Aedes

«  Nieuws overzicht..