HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Nederland verdeeld in woningmarktregio’sNederland verdeeld in woningmarktregio’s
Maandag 5 september 2016 om 17:00 uur

Nederland verdeeld in woningmarktregio’s

5 september 2016

Vanaf eind vorige maand is Nederland verdeeld in negentien woningmarktregio’s. Corporaties mogen binnen alle gemeenten in hun woningmarktregio werken. Buiten de eigen woningmarktregio mogen ze geen woningen meer bouwen en geen vastgoed meer aankopen.

Zak met geld

Het invoeren van woningmarktregio's betekent niet dat het overleg tussen gemeenten, huurdersorganisaties en corporaties over het lokale woonbeleid per sé ook op het niveau van woningmarktregio plaats moet vinden. Dit overleg kan op de schaal die deze partijen met elkaar afspreken. Een overzicht van alle woningmarktregio's is gepubliceerd op woningwet2015.nl(externe link).

Regionale investeringen

Door te gaan werken in woningmarktregio’s moeten corporaties weer lokaal gewortelde organisaties worden. Doordat ze niet zo maar kunnen investeren in een andere regio, moeten ze met regionale partners in de eigen regio overeenstemming bereiken over de investeringen.

Ontheffing

Voor regio’s waar te weinig investeringen worden verwacht kunnen corporaties van buiten deze regio's een ontheffing(externe link) aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..