HomeNieuwsBestuurWerkgroepenFeitenPublicatiesContactLinksFoto'sOverigArchiefDigitaal panel

 

Nieuws

Nieuw energielabel zorgt voor verwarring in huursectorNieuw energielabel zorgt voor verwarring in huursector
Vrijdag 16 januari 2015 om 16:00 uur

Nieuw energielabel zorgt voor verwarring in huursector

Met de invoering van het nieuwe en simpelere energielabel wil het kabinet het gebruik van het label bij koopwoningen aanjagen. Gevolg is dat in de huursector, waar 95 procent van de corporatiewoningen al een label had, drie verschillende instrumenten naast elkaar bestaan die aangeven hoe energiezuinig een woning is.

Vanaf 1 januari 2015 is het nieuwe energielabel ingevoerd. Dit energielabel met klassen A t.m G is simpeler dan het oude label en wordt door de eigenaar zelf online bepaald in 10 stappen. Het is verplicht om dit label aan de huurder te overhandigen bij een nieuwe verhuring. Voor het bepalen van de maximale huurprijs van een woning, wordt vanaf 2015 de Energie-Index gebruikt, die uitgedrukt wordt in een getal en het resultaat is van een uitgebreide woningopname en een berekening (net zoals bij het oude label).

EnergielabelNaast het nieuwe label en de Energie-Index, zullen huurders nog tot 2025 te maken hebben met het oude label, omdat dat tien jaar geldig is. Dit oude label blijft zowel geldig voor het bepalen van de maximale huurprijs, als voor overhandiging bij een nieuwe verhuring. Hierdoor zijn er tot 2025 drie instrumenten die de energieprestatie weergeven in de huursector. ‘Het gevaar bestaat dat huurders door de bomen het bos niet meer zien,’ aldus Barbara Klomp van de Woonbond. Voor zittende huurders verandert er pas iets wanneer het oude label verloopt, of als de verhuurder een nieuwe opname van de woning maakt na ingrijpende verbetering. Op dat moment wordt er een Energie-index gemaakt. Neemt het aantal punten hierdoor toe, dan zou dat gevolgen kunnen hebben voor de jaarlijkse huurverhoging. Neemt het aantal punten af, dan kan er sprake zijn van huurverlaging.

Wat telt mee voor wie?

Omdat het voor de maximale huurprijs die gevraagd mag worden van belang is om te weten wat voor uw woning meetelt, is het aan te raden om dit uit te zoeken op www.zoekuwenergielabel.nl

Gratis workshops

De Woonbond houdt gratis workshops voor huurders om alle wijzigingen met het nieuwe label goed uit te leggen.

zie ook:

Bron: de Nederlandse Woonbond

«  Nieuws overzicht..